14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗа да не ги зголемат цените на пиците – го намалија кругот!

За да не ги зголемат цените на пиците – го намалија кругот!

Пицериите ширум Македонија се соочуваат со сериозни финансиски проблеми поради инфлацијата, зголемената цена на струјата и на млечниот кашкавал, кој е главна состојка во подготовката на пиците. За да преживеат, многу од нив се принудени да ги зголемат цените на своите производи, кои и така се прилично високи за просечниот стандард на граѓаните.

Според последните информации, цената на една голема пица со четири видови на сирење во последните шест месеци скокнала за 15%, односно од 320 денари на 370 денари.

Ова е резултат на зголемените трошоци за струја, која се користи за загревање на фурните, и за млечниот кашкавал, чија цена пораснала за 20% поради недостаток на млеко кај производителите.
Исто така, инфлацијата во земјава достигнала 4,5% во јули, што значи дека парите имаат помала куповна моќ.

Овие фактори го загрозуваат опстанокот на пицериите, кои се борат да ги задржат своите клиенти и да ги покријат своите трошоци. Некои од нив се обидуваат да ги намалат трошоците со користење на помалку квалитетни состојки или со намалување на персоналот. Други одлучиле да го променат форматот на своите пици, наместо да ги зголемуваат цените.

Пицерија од скопската населба Кисела Вода, која е позната по своите големи и сочни пици, го направила токму тоа: го намалила дијаметарот, односно големината на пиците само за да ја задржи истата цена.

Нејзиниот сопственик во неформален разговор за Денар рече дека не сакал да ги разочара своите редовни гости со зголемување на цените на производите. Наместо тоа, тој одлучил да ги намали пиците. Па така, голема пица која досега чинеше 370 денари и беше со дијаметар од 40 сантиметри сега чини 370 денари, ама е со диметар од 25 сантиметри.

„Јас не сакам да губам клиенти поради високите цени. Јас сакам да им нудам ист квалитет и вкус на пиците, но во помал формат. Така, јас ги намалив трошоците за состојките и за струјата, а клиентите ќе можат да уживаат во својата омилена пица по иста цена”, изјави сопственикот.

Ова решение, меѓутоа, не било прифатливо за сите муштерии.

Некои од редовните клиенти на пицеријата изразуваат незадоволство од намалената големина на пиците и сметаат дека тоа е вид на измама.

„Јас не сум согласен со ова. Јас плаќам за голема пица, а добивам половина. Ова е нефер кон нас, потрошувачите. Јас би сакал да имам опција да изберам помеѓу поголема пица со повисока цена или помала пица со пониска цена”, изјави клиент којшто го затекнавме во пицеријата.

Според правилата, пицериите имаат право да го променат форматот на своите производи, но мораат да ги информираат клиентите за тоа и да ги наведат точните димензии и тежини на пиците. Во спротивно, тоа може да се смета за мамење на потрошувачите.

Пицата е една од најпопуларните јадења во Македонија и во светот. Според истражување од 2020 година, Македонците јадат во просек 12 пици годишно, што е повеќе од светскиот просек од 10 пици. Но, со зголемените трошоци и цени, ова задоволство може да стане луксуз за многумина.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП