недела, 1 октомври 2023
ПочетнаАВТОБИЗГо „залепија“ шлеперот со соларни панели, па на сончева енергија ќе помине...

Го „залепија“ шлеперот со соларни панели, па на сончева енергија ќе помине и до 10.000 километри годишно (ВИДЕО)

Овие панели можат да произведат околу 8.000 kWh енергија годишно во Шведска која нема премногу сончеви денови.

Производителите на камиони се обидуваат да ја намалат потрошувачката на гориво и јаглеродот, а „Scania“ изгледа има оригинална идеја. Имено, производителот на камиони, во соработка со Универзитетот во Упсала во Шведска и уште неколку компании, одлучил да искористи голема површина која досега беше „празно платно“.

На камионската приколка се поставени соларни панели кои опфаќаат вкупно 100 квадратни метри и овозможуваат голема „жетва“ на енергија.

Во Шведска, овие панели можат да произведат околу 8.000 kWh енергија годишно. Тие полнат батерија од 200 kWh во приколката за влечење, како и батерија од 100 kWh во камионот, која во основа е plug-in хибрид.

Од „Scania“ не прецизираа но не е тешко да се претпостави дека системот е базиран на дизел мотор. Камионот и приколката моментално се подложени на тестирање, а проектот има за цел да утврди колку сончевата енергија ги намалува оперативните трошоци и емисиите.

Се проценува дека соларните панели би можеле да обезбедат до 5.000 километри годишно само на електрична енергија – во Шведска. Во посончевите региони, камионот може да се движи до 10.000 km на електрична енергија добиена само од сончевата енергија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП