27 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕдна тегла мед сега чини 1.200 денари, а лани чинеше 600 денари...

Една тегла мед сега чини 1.200 денари, а лани чинеше 600 денари – дождот им го „загорчи“ животот на пчеларите

Пчеларите ги зголемуваат цените на медот, па за да купите една тегла природен мед отсега ќе треба да издвоите од 1.000 до 1.200 денари, а цената варира зависно од кој регион на Македонија купувате и колку е тој мед навистина природен и квалитетен.

Пчеларите објаснуваат дека зголемувањето на цената на медот се должи на лошите временски услови, односно на лошата пролет која не донесе ништо друго освен обилни дождови.

-Оваа сезона е многу слаба, бидејќи пролетта ни донесе само дождови. Токму тогаш кога цветаат растенијата и кога пчелите треба најмногу да работат и да собираaт полен, кај нас врнеа дождови, па пчелите практично беа спречени да работат. Кошниците се полупразни, ќе бидеме среќни ако годинава јас и моето потесно семејство каснеме мед. Не верувам дека ќе остане нешто за продавање, а и да остане ќе го продаваме двојно поскапо од лани. Немаме друго решение. Ланскиот мед го продававме 600 денари, а оваа година не го давам под 1.000 денари ливадскиот и 1.200 денари шумскиот – објаснува Петар Дојчиноски од Прилеп, кој додава и дека поскапувањето се должи и на растот на трошоците во пчеларството.

Тој објаснува дека пчеларството воопшто не е лесна работа со којашто може секој да се занимава.

-Точно е дека се намалува бројот на пчелари во земјава и тој податок искрено ме плаши. Едноставно, луѓето не можат да се носат со скапотијата, со инфлацијата, бидејќи пчеларството си бара влог исто како и сите други бизниси. Јас, на пример, два пати годишно ги селам моите пчели. Еднаш ги носам во едно планинско село на планината Даутица, и тогаш ги оставам пчелите да собираат полен за да произведат планински мед. По неколку месеци ги носам во едно велешко село, каде што собираат полен од ливадите за ливадски мед. И сето тоа е трошок, а горивото е скапо. Плус, скапи се додатоците за прихрана на пчелите, а да не зборуваме за лекови и за болести – раскажува Дојчиноски.

Едно пчелно семејство, додава тој, годишно во просек произведува од 10 до 20 килограми мед, зависно од температурата и климата.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП