недела, 10 декември 2023
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАКажете им збогум на лозинките: Windows носи нов начин за најавување на...

Кажете им збогум на лозинките: Windows носи нов начин за најавување на сајтови и апликации

Мајкрософт ја унапредува поддршката за Windows за нов стандард за најавување кој има за цел да ги замени лозинките со побезбеден и поудобен метод за најавување.

Најновата бета верзија на оперативниот систем сега овозможува користење на опцијата „Windows Hello“ за најавување на сајтови и апликации каде што, наместо лозинка, од корисникот ќе биде побарано да го потврди својот идентитет со PIN-код, отпечаток од прст или скенирање лице, во зависност од тоа што поддржува компјутерот.

Windows 11 во иднина, слично на телефоните, ќе има дел за управување со сите лозинки и овозможува лесно најавување на повеќето сајтови.

Во мај минатата година, Apple воведе слична опција на своите Mac компјутери.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП