21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАОстров на спокојството - Инфлацијата во Швајцарија падна под 2%

Остров на спокојството – Инфлацијата во Швајцарија падна под 2%

Инфлацијата во Швајцарија забави под целта на централната банка на земјата од 2 отсто, нудејќи ограничена поддршка на регулаторот, што веќе сигнализираше дека е веројатно дополнително заострување, пишува „Bloomberg“.

Потрошувачките цени се зголемија во јуни за 1,7 отсто на годишна основа, во однос на 2,2 отсто во претходниот месец, бидејќи трошоците за енергија се намалија. Базичната инфлација, која ги отстранува нестабилните артикли како што се енергијата и храната, исто така забави на 1,8 отсто, соопшти швајцарската статистичка агенција.

Т.н клучен показател веќе почна да паѓа под целта на централната банка минатиот месец, додека вкупната инфлација во моментов покажува најбавна стапка на раст на цените од јануари минатата година.

Иако Швајцарија веќе ужива некои од најниските стапки на инфлација меѓу земјите на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) од почетокот на енергетската криза, податоците сепак ќе им дадат одредено уверување на централните банкари дека потрошувачките цени сè уште не се надвор од контрола.

Сепак, швајцарската народна банка веќе соопшти дека е веројатно дополнително зголемување на трошоците за задолжување. Централните банкари прогнозираат дека инфлацијата ќе закрепне до 2% до крајот на годината, а потоа ќе остане над тоа ниво до почетокот на 2026-та година. Причината е бранот поскапувања на кириите и претстојните поскапувања на електричната енергија, како и зголемените трошоци за комунални услуги.

Во својот последен јавен говор како еден од централните банкари, Андреа Мелер минатата недела рече дека основниот притисок е „навистина таен“ и премногу висок за да се исполни „мандатот на институцијата за доверба во парите“.

Врз основа на хармонизираниот индекс на Европската унија, инфлацијата во Швајцарија беше на 1,8% во јуни – далеку под стапката во околната еврозона, каде што основниот мерач неодамна повторно се зголеми.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП