25 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНад 130 земји работат на воведување дигитални национални валути

Над 130 земји работат на воведување дигитални национални валути

Вкупно 130 земји, кои сочинуваат 98 отсто од глобалната економија, истражуваат воведување на дигитални верзии на нивните национални валути.

Речиси половина од овие земји достигнаа напредна фаза во подготовката за лансирање на дигитална валута или веќе го започнаа нејзиното воведување, покажуваат резултатите од новото истражување.

Благодарение на значителниот напредок постигнат во изминатите шест месеци, сите земји од групата на најголемите светски економии (Г-20), освен Аргентина, сега се во напредна фаза на лансирање на дигитална верзија на нивната национална валута, покажуваат податоците на аналитичкиот центар „Atlantic Council“ со седиште во САД.

Единаесет земји, вклучително и голем број земји во регионот на Карибите, како и Нигерија, веќе ги воведоа таканаречените дигитални валути на централната банка (CBDC).

Две други големи економии во развој, Индија и Бразил, исто така планираат да воведат дигитални валути следната година.

Европската централна банка ќе започне со имплементација на својот пилот проект за воведување на дигитално евро, додека повеќе од 20 други земји исто така се очекува да „преземат значајни чекори“ во оваа насока до крајот на годината.

Во САД, напредокот за воведување на дигитален долар се развива само под т.н верзија на големо (за плаќања меѓу банки), се вели во студијата, додека работата на т.н малопродажната верзија (за општа јавна употреба) е „во мирување“.

Минатата недела, управниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, рече дека институцијата „напорно работи“ на концептот на меѓународна инфраструктура за да обезбеди порамнување помеѓу дигиталните валути издадени од централните банки.

„Работиме на принцип на интероперабилност. Таквиот концепт ќе обезбеди заедничка инфраструктура за да се спречат пречките за населување, што е „последната работа што ја сакаме“ за да се избегне идната економска фрагментација“, рече Георгиева.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП