26 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАWhatsApp тестира нов начин на испраќање пораки

WhatsApp тестира нов начин на испраќање пораки

WhatsApp започна со тестирање на нова опција која на корисниците ќе им овозможи уште еден начин на комуникација.

Тоа е опција за видео пораки која веќе постои на некои конкурентни социјални мрежи и комуникациски платформи, како што се Snapchat и Telegram.

Корисниците на WhatsApp веќе можат да испраќаат видеа, но снимањето и испраќањето видеа дополнително ќе се поедностават со помош на нова функција преку опцијата за микрофон што се наоѓа веднаш до полето за внесување текст.

Во моментов, тоа копче се користи за испраќање гласовни пораки и треба да се притисне и држи за да се сними гласовна порака, а пораката се испраќа кога прстот ќе се подигне од екранот. Во иднина, со допирање на иконата за микрофон ќе се појави нова икона за видео камера. Кога ќе се допре и држи, камерата ќе почне да снима, а кога ќе се ослободи, видеото ќе се испрати до примачот.

Максималната должина на пораката е 60 секунди. За да испраќате гласовни пораки, само допрете ја иконата на видео камерата уште еднаш и микрофонот повторно ќе се појави.

Како и другите пораки испратени преку WhatsApp, новата опција за испраќање видео пораки поддржува и шифрирање од крај до крај, па содржината на снимените видеа ќе биде видлива само за испраќачот и примачот на пораката. Исто така, овие видеа нема да бидат проследени од примачите на други корисници на платформата.

Како што истакнуваат на страницата WABetaInfo, Мета моментално ја развива и тестира оваа опција на тест верзии на апликации за Android и iPhone, па во одреден период би требало да стане достапна за сите корисници на оваа комуникациска платформа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП