16 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕве како Германците штедат пари

Еве како Германците штедат пари

Според неодамнешното истражување на Здружението на приватни градежни друштва, 38 отсто од Германците ги штедат своите пари преку тековна банкарска сметка.

Веднаш зад тековната сметка е штедната книшка каде 33 отсто од Германците ги штедат своите пари.

Истражувањето покажа како Германците претпочитаат да штедат:

Тековна сметка – 38 отсто
Штедна книшка / штедни влогови – 33 проценти
Недвижен имот – 25 проценти
Пензиско животно осигурување – 24 отсто
Договори за станбено штедење – 23 отсто
Инвестициски фондови – 22 отсто
Т.н Tagesgeldkonto – 20 проценти
Т.н Ристерска пензија – 17 проценти
Хартии од вредност со фиксен приход – 8 отсто

Додека финансиските средства на Германците беа намалени минатата година поради лошите цени на акциите по војната во Украина, DZ Bank очекува раст од речиси 6 отсто до 7,9 милијарди евра во 2023 година.

Германците штедат помалку

На Германците во моментов не им е лесно да штедат. Многу луѓе поради кризата едноставно немаат многу пари за заштеда. ︎Експертите посочуваат дека стапката на штедење треба да продолжи да паѓа оваа и следната година.

За 2023 година, експертите очекуваат дека Германците ќе заштедат 10,7 отсто од расположливиот приход.

Во 2024 година ќе биде само 10,6 отсто. Во 2022 година стапката на штедење беше 11,3 отсто.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП