21 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕУ лани извезла велосипеди во вредност од 1,1 милијарди евра

ЕУ лани извезла велосипеди во вредност од 1,1 милијарди евра

Во 2022-ра година, Европската унија (ЕУ) извезе велосипеди во вкупна вредност од 1,1 милијарди евра (и електрични и неелектрични). Ова е зголемување од 22 отсто во однос на 2021-ва година, покажуваат податоците на европската статистичка служба Еуростат.

Увозот има повеќе од двојно извоз со велосипеди во вкупна вредност од 2,5 милијарди евра или раст од 32%. Вкупниот пораст на вредноста на тргуваните велосипеди може да се припише на зголемувањето на прометот на електричните, кои обично се поскапи.

Поблискиот поглед на податоците за 2022-ра година покажува дека ЕУ извезла 365 илјади електрични велосипеди (+16% во споредба со 2021-ва година) и увезла 1,2 милиони (исто така зголемување од 16%). Истовремено, Унијата извезла неелектрични велосипеди во вкупна вредност од 1 милион евра, што е пад од 31 отсто во однос на 2021-ва година, а увозот изнесувал 5,2 милиони евра, исто така пад од 9 отсто.

Швајцарија беше главна дестинација за извоз на неелектрични велосипеди во ЕУ минатата година, со удел од 25% во вредност, а потоа следат Велика Британија и САД.

Швајцарија и Велика Британија се исто така главни дестинации за извоз на електрични велосипеди со учество од 38% и 27% соодветно, а потоа следат САД и Норвешка.

Во 2022-ра година, увозот на неелектрични велосипеди од ЕУ доаѓа главно од Камбоџа (удел од 30%), Тајван, Кина, Бангладеш и Турција.

Во исто време, увозот на електрични велосипеди во ЕУ доаѓа главно од Тајван (56% од вкупниот увоз), а потоа следат Виетнам, Швајцарија, Кина и Турција.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП