19 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГерманците пресметаа: Колку детето ги чини родителите до 18 години

Германците пресметаа: Колку детето ги чини родителите до 18 години

На бебињата им треба комплетна опрема. Трошоците за нега и образование доаѓаат подоцна, исто како играчките и рекреативните активности, сопствен паметен телефон и, доколку е потребно, возачка дозвола.

Колку е поголемо потомството, толку има повеќе потреби. Но, колку пари треба да потрошат родителите пред да станат полнолетни?

Според германскиот завод за статистика, во 2018 година паровите трошеле во просек по 763 евра месечно на дете (9.756 евра годишно). Самохраните родители со едно дете трошеле и во просек за само 53 евра помалку (8.520 евра годишно), пренесува магазинот Феникс.

Храната, облеката и домувањето сочинуваат повеќе од половина од расходите, додека само 15 отсто од расходите се трошат на културни активности, слободни активности и забава. Според германските медиуми, ако едно семејство има повеќе деца, трошоците малку паѓаат.

Со две деца трошоците се 1.267 евра месечно (наместо 1.526 евра), со три 1.770 евра (наместо 2.289 евра). Веројатно тоа се должи на фактот што некои од неопходните работи за едно дете се веќе таму, од постарите деца.

Ако ги погледнете поединечните години од животот на детето, станува јасно: колку е постаро потомството, толку поскапо станува. Според податоците на германскиот завод за статистика, родителите месечно трошат околу 679 евра за шестгодишно дете (8.148 евра годишно), за дванаесетгодишно дете тоа е во просек 953 евра (11.436 евра по година). До 18 години едно дете чини вкупно речиси 165.000 евра, пишуваат германските медиуми и наведуваат дека во многу региони со оваа сума може да се купи имот од средна големина.

Кога станува збор за самото училиште, родителите мора многу да вложат. Според статија објавена на eltern.de, децата од основно училиште во некои сојузни држави плаќаат повеќе од 100 евра по учебна година. Тие трошоци обично се удвојуваат во средно училиште.

Се разбира, овие бројки се само просек. Дефинитивно постојат начини на кои можете да заштедите пари одново и одново. Опремата за бебиња, вклучувајќи колички и детски столчиња, може да се купи од втора рака, исто како и детската облека.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП