14 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМајкрософт бара создавање на нова агенција во САД за контрола на вештачката...

Мајкрософт бара создавање на нова агенција во САД за контрола на вештачката интелигенција

Мајкрософт ја повика американската федерална влада да создаде нова агенција специјално фокусирана на регулирање на вештачката интелигенција. Компанијата предложи претседателот Бајден да подготви и потпише извршна наредба со која се бара од сите федерални агенции кои се занимаваат со алатки за вештачка интелигенција да ја следат рамката за управување со ризик на Националниот институт за стандарди и технологија.

Повиците на Мајкрософт ги следат и од OpenAI и Google. Извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман, сведочеше пред Конгресот дека е потребен нов ентитет за регулирање на вештачката интелигенција и препорача независни прегледи. Сепак, Алтман претходно предложи OpenAI да се повлече од Европската унија доколку компанијата не се согласува со новата политика.

Кент Вокер, извршен директор за глобални прашања за Google и Alphabet, неодамна објави изјава во која повикува на напори низ владите, компаниите, универзитетите и другите институции да помогнат во преточувањето на технолошките откритија во широки придобивки, а истовремено да се ублажат ризиците. Загриженоста за вештачката интелигенција, исто така, доведе до тоа луѓето да се откажат од нејзиниот развој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП