недела, 1 октомври 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАПроектите вредни милијарди во САД чекаат објаснувања од Вашингтон за водородот

Проектите вредни милијарди во САД чекаат објаснувања од Вашингтон за водородот

Од август 2022-ра година, производителите на водород чекаат појаснувања од Министерството за финансии за даночните олеснувања за водородот, а поточно – при производството на кои извори ќе може да се смета на фактот дека произведениот гас ќе добие „низок јаглерод“ етикета.

Ова е од суштинско значење за производителите на т.н „розов“ водород, или произведен со нуклеарна електрична енергија, пишува „Bloomberg“. Еден од операторите на нуклеарни централи во САД, „Constellation Energy“, на пример, замрзна сличен проект вреден 1 милијарда американски долари, во очекување на појаснување за Законот за намалување на инфлацијата, кој обезбедува субвенции за зелени технологии.

Текстовите беа усвоени минатото лето, а појаснувањата за водородот сѐ уште доцнат, посочуваат и од агенцијата. За некои производители, ова не значи само пауза, туку целосно напуштање на плановите за производство на водород.

Според аналитичарите, појаснувањата се многу важни бидејќи би можеле да ги стават на ризик целокупните цели за производство на чист водород. Екологистите коментираат дека во моментов нема доволно зелен капацитет во САД за производство на зелен водород. Ако владата го ограничи своето производство само на енергија од соларни, хидро или ветерни постројки, на пример, тогаш тоа значи недостиг на зелена енергија во мрежата, која најверојатно ќе биде покриена со гас или јаглен.

„Constellation Energy“ е првата американска компанија која произведува розов водород во индустриски количини во еден од своите капацитети во Сиракуза, Њујорк. Користејќи помалку од 1% од моќта на централата, компанијата произведува околу 530 килограми водород, кој го користи во системите за ладење на своите реактори. Тоа заштедува околу 1 милион долари годишно.

Енергетскиот гигант има планови да произведува на Средниот Запад, а произведените количини ќе бидат продадени на индустриски корисници.

Водородот е од суштинско значење за тешката индустрија – на пример, производителите на челик, ѓубрива итн., кои не можат да го наелектризираат нивното производство и да ги намалат емисиите на јаглерод.

Покрај тоа, водородот може да се меша со природен гас и со тоа да ги намали емисиите од објектите за согорување – на пример, електраните. Меѓутоа, во моментов, помалку од 1 милион тони чист водород се произведува во САД, а потребите ќе продолжат да растат.

Дебати за тоа дали розовиот водород може да биде прифатлив во зелената транзиција се водат и во Европа. Франција силно лобираше за тоа, додека Германија го резервира, велејќи дека ќе ги поттикне инвестициите во нуклеарната енергија, која е со ниска содржина на јаглерод, но трае подолго за да се изгради.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП