23 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИнвестициите во чиста енергија во 2023-та ќе надминат 1,7 трилиони долари

Инвестициите во чиста енергија во 2023-та ќе надминат 1,7 трилиони долари

Во 2023-та година, инвестициите во енергетскиот сектор ќе достигнат 2,8 трилиони долари, а повеќе од половина, повеќе од 1,7 трилиони долари, ќе одат во секторот за чисти технологии – ОИЕ, мрежи, складирање енергија итн. Ова се наведува во анализа на Меѓународната агенција за енергетика (МАЕ).

Според извештајот, инвестициите во зелена енергија ќе се зголемат за 24% меѓу 2021-ва и 2023-та година. Најголем раст има во обновливите извори и електричните автомобили. За споредба, инвестициите во јаглен, нафта и гас се зголемени за 15 отсто во истиот период. Инвестициите во фосилни горива се очекува да надминат 1 трилион долари во оваа година. Голем дел од тоа ќе се произведува во Кина и другите економии во развој, создавајќи нови поделби.

Токму во овие земји јазот во инвестициите во чиста енергија е најголем, и покрај големото зголемување на соларните панели во Индија, Кина, Бразил и делови од Блискиот Исток. Но, факторите како што се недостатокот на владина политика, застарените електрични мрежи и недостигот на финансии го забавуваат процесот.

А сепак, зелената транзиција се движи побрзо отколку што многу луѓе замислуваат, според извршниот директор на „МАЕ“ Фатих Бирол.

„За секој долар инвестиран во фосилни горива, има околу 1,7 долари чиста енергија. Пред пет години, односот беше 1×1“, коментира тој, цитиран од прес-центарот на агенцијата.

Пример за брз раст на инвестициите е соларната индустрија, која оваа година веројатно ќе ја надмине нафтената индустрија според обемот на привлечени инвестиции.

Технологиите со ниски емисии (особено соларните) ќе учествуваат со околу 90% од сите нови инвестиции во производството на електрична енергија во оваа година, предвидува „МАЕ“. Потрошувачите се исто така активно вклучени во енергетската транзиција, купувајќи се повеќе високоефикасни апарати за домаќинство, електрични автомобили, како и топлински пумпи.

Инвестициите во чиста технологија беа поддржани од неколку фактори во последниве години. Пред сè, тоа е војната во Украина, која ја стави на тест енергетската безбедност на Европа и нагло ја зголеми цената на гасот. Во голем број земји во Европа, во САД и Јапонија, како и во Кина, се појавија и нови законодавни иницијативи кои го промовираат развојот на зелениот сектор. Секторот, исто така, има корист од периодот на економски раст по пандемијата на коронавирусот.

Инвестициите во нафтената и гасната индустрија во 2023-та година ќе се вратат на нивоата од 2019-та година, откако ќе забележат раст од 7 отсто, покажуваат и податоците на „МАЕ“. Ова главно се должи на големите државни компании од Блискиот Исток. Нивните западни ривали акумулираа огромни профити во 2022-ра година, кои, сепак, најмногу се користат за откупување акции и дистрибуција на дивиденди на акционерите.

„МАЕ“ очекува дека закрепнувањето на инвестициите во фосилни горива ќе го одложи спроведувањето на мерките против климатските промени. Во 2022-ра година, поради високите цени на природниот гас, потрошувачката на јаглен достигна историски максимум, а инвестициите во секторот беа шест пати повисоки од предвидените во чекорите на „МАЕ“ кон јаглеродна неутралност до 2030-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП