14 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКаде минималецот е над 2.000 евра, а каде под 200

Каде минималецот е над 2.000 евра, а каде под 200

Според податоците на Евростат, кој редовно објавува податоци за минималните плати, ова се најниските можни плати во земјите од Европската унија (на листата се додадени и земјите од нашиот регион):

Луксембург – 2.387 евра
Велика Британија – 1.671 евра
Германија – 1.987 евра
Франција – 1.709 евра
Словенија 1.203 евра
Шпанија 1.167 евра
Грција – 832 евра
Чешка – 717 евра
Хрватска – 700 евра
Романија – 606 евра
Унгарија – 579 евра
Полска – 572 евра
Словачка – 561 евро
Бугарија – 399 евра
Северна Македонија – 359 евра
Босна и Херцеговина – 304 евра
Албанија – 298 евра
Русија – 220 евра
Белорусија – 185 евра
Азербејџан – 182 евра
Молдавија – 176 евра

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП