петок, 2 јуни 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАГеоргиева: Намалување на каматните стапки пред почетокот на 2025 година

Георгиева: Намалување на каматните стапки пред почетокот на 2025 година

Генералниот директор на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, оценувајќи го растот на каматните стапки на централните банки, рече дека е рано да се вратат на претходното ниво и додаде дека очекуваат намалување пред почетокот на 2025 година.

Кристалина Георгиева истакна дека централните банки дејствувале координирано и оти инфлацијата се намалува, јавува Anadolu Agency.

Сепак, основната инфлација поради цените на храната сè уште не функционира како што треба, додаде таа за време на Катарскиот економски форум во главниот град Доха.

Георгиева нагласи дека централните банки мора да останат на својот курс, бидејќи ако прерано се повлечат и ги олеснат каматните стапки, тогаш инфлацијата може да биде проблем за растот на подолг временски период.

Тековната руско-украинска војна која започна на 24 февруари 2022 година и тешките две години од пандемијата на коронавирус предизвикаа значителни проблеми во светската економија, особено во однос на инфлацијата, при што централните банки преземаат силни и брзи чекори против стапките на инфлација.

Банката на федерални резерви постепено ја зголемуваше својата референтна стапка, од 0,25 отсто во јануари 2022 година на 5,25, додека референтната стапка на Европската централна банка се зголеми на 3,25 отсто од минус 0,5 отсто во јуни 2022 година. Банката на Англија, исто така, ја зголеми својата референтна стапка за повеќе од 10 пати.

Некои економисти и институции предупредуваат дека централните банки предизвикуваат глобална рецесија инсистирајќи на зголемување на каматните стапки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП