17 април, 2024
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕKако да препознаете домашни јагоди на пазарите?

Kако да препознаете домашни јагоди на пазарите?

Мирисот, бојата и обликот се показатели дали јагодата е домашна.

Пролетта е време за јагоди. Слатка, сочна, миризлива и одличен извор на витамини, минерали и антиоксиданси.

Можеби најлесниот начин да препознаете домашна јагода е по дршката, стебленцето да е зелено, свежо, како да го има тој цвет. Кога е тоа свежо, тоа е локална јагода. Ако дојде од далеку, тогаш ќе беше видливо, ќе беше суво.

Сертификат за домашен производ е секако мирисот, вели производителите.

Има прекрасен мирис, прекрасна сладост.

Има купувачи, побарувачката е добра. Сепак, не сите клиенти се задоволни од понудата на јагоди. За некои е прилично скапо, а некои се скептични и мислат дека јагодите сепак се прскаат.

Ги чекаме цела година, па кога ќе стигнат на пазарите понекогаш одвојуваме малку повеќе пари. Без разлика дали ги јадеме со шлаг или чоколадо, како додаток на колачи или како ужина, јагодите се незаменливо овошје во пролет.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП