3 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКако една мала земја на Хималаите успеа да стане зелено крипто-кралство?

Како една мала земја на Хималаите успеа да стане зелено крипто-кралство?

Бутан, јужноазиско кралство сместено во планините на Хималаите, неодамна откри тајна која го запрепасти меѓународниот финансиски пазар: земјата со години тивко ископувала криптовалути без да им каже на никого, дури ни на своите граѓани.

Јужноазиското кралство се надева дека ќе стане втората земја во светот што ќе работи со сопствен државен крипто рудник.

Она што беше уште пошокантно е тоа што земјата успеа да ископува криптовалути на одржлив начин, споредувајќи ги вообичаените методи кои најмногу беа критикувани за трошење голема количина електрична енергија.

Бутан успеа да ископува крипто користејќи ги своите големи резерви на хидроелектрична енергија, обновлив извор на енергија кој генерално се смета за „зелен“.

Од каде добиваат толку големи количини на одржлива енергија?

Она по што е познат Бутан се големите количества на хидроелектрична енергија, форма на обновлива енергија која ја користи моќта на движење на водата за производство на електрична енергија, благодарение на древните глечери кои ги хранат многуте реки што течат низ земјата.

Хидроелектричната енергија моментално ги снабдува домовите на мнозинството од 800.000 жители во земјата и претставува 30 отсто од бруто домашниот производ на Бутан.

Но, неодамна откриената тајна на Бутан покажува дека земјата исто така го користела овој огромен ресурс за друга цел што би можела да ја поттикне и одржува нејзината економија во иднина: создавање на сопствени крипто рудници.

Бутан не е сам во обложување на криптовалути за својата иднина. Централноамериканската земја Ел Салвадор моментално е единствената земја во светот која работи со државни крипто рудници.

Решение за економска независност?

Со својата мала големина и ограничени ресурси, зеленото рударство на крипто може да биде решение за економската независност на Бутан, земја која со години се бори да ја воспостави својата самодоволност.

Бутан ја има предноста на своите ресурси и природата што ја прават земјата идеален простор за операции за ископување дигитални средства.

Хидроелектричната енергија е евтина, а планините во земјата, бидејќи се толку високи, обезбедуваат совршена средина за ладење на прегреаните компјутери кои се зафатени со ископување биткоини. Крипто рудниците во земјата би можеле, барем на хартија, да имаат мал или никаков јаглероден отпечаток.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП