21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕЦБ: Европа избегна рецесија, се очекува пад на инфлацијата

ЕЦБ: Европа избегна рецесија, се очекува пад на инфлацијата

Европа успеа да избегне рецесија и таква перспектива не се предвидува за 2023-та година.

Сите клучни економски показатели остануваат поволни, при што се очекува дека инфлацијата ќе продолжи да се намалува. Ова го изјави потпретседателот на Европската централна банка, Луис де Гуиндос, за време на Осмиот економски форум Делфи, кој започна денеска.

Де Гуиндос учествуваше на форумскиот панел насловен „Динамика на инфлацијата, монетарната политика и финансиската стабилност“.

Како уште една позитивна вест, банкарот ја дефинира „сликата за одржливост“ на пазарот на труд во Европа.

Тој истакна дека мора да се избегне можноста за создавање спирала на зголемување на платите – уште едно зголемување на цените што ќе ја поттикне инфлацијата.

Потпретседателот на ЕЦБ изјави и дека инфлацијата слабее во однос на рекордните вредности постигнати во октомври. Сепак, тој предупреди дека нивото на базичната инфлација е поотпорно од претходно очекуваното.

Де Гуиндос ја дефинираше структурната инфлација (предизвикана од структурните промени во економијата) како ризик за економскиот развој на еврозоната, кој останува висок за разлика од инфлацијата воопшто.

Финансиските превирања предизвикани од колапсот на американските банки „Silicon Valley Bank“ и „Signature Bank“ и последователната итна помош на швајцарската „Credit Suisse“, исто така, беа наведени како потенцијални ризици.

„Зголемувањето на каматните стапки е од корист на банките во еврозоната бидејќи се подобруваат нивните каматни маржи, со што се „компензираат“ трошоците за забавување на градежната активност и можното зголемување на неисполнувањето на обврските на заемопримачите“, рече и Де Гуиндос.

„Банкарскиот сектор во еврозоната е силен“, заклучи тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП