14 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИнфлацијата во Германија забавува, но олеснувањето е сè уште далеку

Инфлацијата во Германија забавува, но олеснувањето е сè уште далеку

Инфлацијата во Германија остана силна во март, но забави, при што стапката на раст на малопродажните цени на годишно ниво се лизна под осум проценти за прв пат од август. Сепак, нема знаци на олеснување на широкиот фронт, рекоа статистичарите во четвртокот.

Според прелиминарните податоци на Државниот завод за статистика, инфлацијата во март забавила на 7,4 отсто, по 8,7 отсто минатиот месец. Месечната стапка на инфлација изнесуваше 0,8 отсто.

Последен пат стапката на инфлација на годишно ниво во 12 месеци беше под осум проценти во август, точно седум проценти.

Бројките, сепак, не носат олеснување за потрошувачите. Имено, стапката на инфлација на годишна основа е споредба со пресекот на цените на мало од претходните 12 месеци. Инфлацијата се искачи на 5,9 проценти во март 2022 година, односно сега беше значително посилна.

Драматичното зголемување на цените на енергенсите, кое започна со рускиот напад врз Украина, забави на 3,5 отсто овој месец, од 19,3 отсто во февруари. Промената делумно може да се припише на владините субвенции кои од почетокот на годината ги ограничуваат цените на гасот, струјата и парното.

Од друга страна, поскапувањата на храната по мартовска стапка од 22,3 отсто добија многу поголем замав од општиот просек.

Инфлацијата е поттикната од цените на енергијата и храната веќе подолго време, но инфлацискиот фронт во меѓувреме доби на ширина, а поскапувањата се видливи во речиси сите други области.

Економистите едногласно оценуваат дека врвот на инфлацијата во најголемата европска економија помина, но дека ќе бидат потребни неколку месеци за да се врати стабилноста.

Владата очекува просечна стапка на инфлација од шест отсто оваа година, по 6,9 отсто во 2022 година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП