3 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВладата ги замрзна цените на јајцата и оризот

Владата ги замрзна цените на јајцата и оризот

Премиерот Димитар Ковачевски посочи дека Владата донела одлука со која ги замрзнуваат цените на јајцата од кокошка и на оризот. Според него, тоа е продолжение на сет мерки со кои во изминатиот период или се намалуваа или се замрзнуваа цени. Трговците смее да ги продаваат јајцата и оризот по кои ги продавале на 15 март. Ковачевски посочи и дека мора редовно да се набавуваат јајца и ориз.

„Владата продолжува со трендот да им излезе во пресрет на потребите на граѓаните за справување со последиците од кризата. На седницата донесовме одлука за понатамошно замрзнување на цените на основните прехранбени производи, меѓу кои јајцата од кокошка и оризот, со кои нивните највисоки цени ќе останат на нивото на цените што се применувале на 15 март 2023 година, со важност до 30 април 2023 година. Трговците регистрирани за вршење трговска дејност имаат обврска редовно да продаваат и набавуваат свежи јајца од кокошка во количини што редовно се набавувале во јануари и февруари 2023 година“, изјави Ковачевски.

Тој рече дека со ова се спречува зголемување на цените на продуктите пред празниците.

„Во изминатиот период утврдивме значаен пораст на цените на ориз и јајца како резултат на движењата во однос на увоз и извоз на овие производи. За таа цел, а во пресрет на Велигден и Бајрам, со цел да се спречи дебаланс на домашниот пазар на јајца од кокошка, производителите најмалку 70 отсто од производство треба да го пласираат на домашниот пазар, а трговците на мало да продолжат да ја набавуваат вообичаената количина што се набавувала во јануари и февруари. Овие мерки не ги носиме произволно, туку се носени врз факти и анализи“, додаде тој.

Министеротза економија Крешник Бектеши рече дека најскапото јајце може да се продава по цена од 9,8 денари со одлуката за замрзнување на цената. Според него, мерката е креиана со компаниите што произведуваат јајца. Тој рече: „Цените што биле на 15 март – ќе останат исти“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП