понеделник, 29 мај 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАДесетици илјади вработени во швајцарската банка се соочуваат со отказ

Десетици илјади вработени во швајцарската банка се соочуваат со отказ

Се очекува спасувањето на Credit Suisse да резултира со десетици илјади отпуштања, при што швајцарскиот финансиски сектор се подготвува за голем удар откако UBS ја презеде проблематичната банка.

Домашното работење на Credit Suisse и нејзината инвестициска банка, која вработува повеќе од 30.000 луѓе, се очекува да го сносат најголемиот дел од кратењата, според извори запознаени со плановите на менаџментот на UBS, пишува Financial Times.

Истите извори додаваат дека е премногу рано да се каже колку вработени ќе бидат намалени, но тоа би можело да биде околу една третина од вкупно 120.000 луѓе на комбинираната групација бидејќи UBS затвора голем дел од инвестициската банка и укинува работни места кои се преклопуваат.

Credit Suisse, која вработуваше нешто повеќе од 50.000 луѓе на крајот на минатата година, веќе беше на врвот, со 4.000 отпуштања оваа година. Сега по преземањето, многу од 17.000 инвестициски банкари на Credit Suisse се очекува да ги загубат своите работни места бидејќи UBS затвора голем дел од единицата.

UBS, која вработува 74.000 луѓе ширум светот, исто така ќе се обиде да ги елиминира преклопените позиции на Credit Suisse во Швајцарија, да ги затвори своите филијали и да го намали административниот персонал. Според најавата на менаџментот на банката, UBS до 2027 година ќе се обиде да ги намали трошоците за осум милијарди долари годишно, при што шест милијарди ќе дојдат од намалувањето на бројот на вработени, а две милијарди од намалувањето на трошоците за ИТ.

Credit Suisse потроши 8,8 милијарди франци (околу 9,4 милијарди долари) минатата година. Во меморандум до вработените во понеделникот, Credit Suisse рече дека допрва треба да се донесат какви било одлуки за работните места. Здружението на вработени во швајцарската банка го повика менаџерскиот тим на Credit Suisse да постави работна група за управување со ризикот од масовни отпуштања, предупредувајќи дека тоа е прашање на националната економија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП