1 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАБиткоинот се искачи на ново највисоко ниво во последните девет месеци

Биткоинот се искачи на ново највисоко ниво во последните девет месеци

Биткоинот на 17 март достигна нови највисоки нивоа во последните девет месеци бидејќи најновите случувања во ескалацијата на банкарската криза во Соединетите држави ги поттикнаа крипто-пазарите.

Податоците од Cointelegraph Markets Pro и TradingView покажуваат дека BTC/USD достигна до 27.025 долари на Bitstamp пред консолидацијата.

Катализаторот за новиот раст дојде во форма на податоци за билансот на состојба преку ноќ на Федералните резерви, кои покажуваат дека речиси 300 милијарди долари биле инјектирани во економијата како дел од одговорот на банкарската криза.

Настанот ефективно го смени повеќемесечното одземање на ликвидноста под квантитативното затегање (QT) на ФЕД, што коментаторите побрзаа да го наречат продолжување на спротивниот феномен – квантитативно олеснување (QE).

„Ќе ви кажат дека не е QE, но бројките не лажат. Околу половина од падот од една година квантитативно затегнување беше избришан за една недела“, коментира трговецот, аналитичар и водител на подкаст Скот Мелкер, познат како „Волкот на сите улици“.

Биткоинот на тој начин ги следеше силните перформанси на американските акции претходниот ден.

За пазарните коментатори, постоеше верување дека нагорниот тренд може да продолжи и покрај тоа што акциите продуцираа странично делување во текот на денот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП