вторник, 21 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАБанкарската криза заврши?

Банкарската криза заврши?

Аналитичарот на брокерската компанија „Одеон“, Дик Боу, оцени дека „банкарската криза е завршена“.

По објавувањето на извештајот во кој се наведува дека најголемите приватни банки во САД ќе обезбедат дополнителни 30 милијарди долари ликвидност за стабилизирање на First Republic Bank, Боу рече дека „банкарскиот систем има пари и ќе ги искористи за да го запре ова еднаш засекогаш.

Аналитичарот на брокерската компанија „Одеон“, Дик Боу, денеска оцени дека „банкарската криза е завршена“, по објавувањето на извештајот во кој се наведува дека најголемите приватни банки во САД ќе обезбедат дополнителни 30 милијарди долари ликвидност за стабилизирање на First Republic Bank.

Според Блумберг, банките JP Morgan, Banka of Amerika и Citi Group ќе придонесат со по 5 милијарди долари во депозити, заедно со помали депозити од други институции.

„Федералните резерви немаат пари за да ја спасат банката, но самиот банкарски систем има пари и тие ќе ги искористат за да го запрат ова еднаш засекогаш“, рече Боу.

Индексот KBV по денешната вест порасна за цели 4,2 отсто, а претходно падна за 3,7 отсто. Тој додава дека ваквиот потег на банките потсетува на 1998 година, кога 14 банки се собраа за да заштедат долгорочно управување со капиталот, спасувајќи хеџ фонд и спречија колапс на светските финансиски пазари.

„Јасно е дека банкарското сметководство мора да се ревидира. Банките искористија цел куп сметководствени можности за да прикажат лажна слика за што се работи. Тие ја уништија довербата во нивниот систем“, рече Боу.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП