19 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОпасни по живот: Ова се првите симптоми на низок крвен притисок кои...

Опасни по живот: Ова се првите симптоми на низок крвен притисок кои често ги игнорираме

Нискиот крвен притисок или хипотензијата не е секогаш лесно да се препознае, а кај некои луѓе дури и не предизвикува очигледни симптоми.

Сепак, понекогаш може да биде опасно по живот, па лекарите предупредуваат дека е добро навреме да се внимава на најсуптилните предупредувачки знаци.

Според клиниката Мајо, причините за низок крвен притисок можат да бидат навистина различни и да се движат од дехидрација до уште посериозни здравствени состојби.

Важно е да се открие што го предизвикува за да може да се лекува доколку е потребно. Но, како да препознаете дека имате низок крвен притисок?

Лекарите ги споменуваат следните симптоми – заматен или послаб вид, вртоглавица или зашеметеност, несвестица, замор и проблеми со концентрација и гадење.

Иако секој од овие симптоми не мора да значи дека имате низок крвен притисок, доколку тие не исчезнуваат или се појавуваат континуирано, лекарите препорачуваат да се прегледате.

Имено, кај некои луѓе нискиот крвен притисок може да биде знак за темелна здравствена состојба, особено кога тој нагло опаѓа или се јавува со одредени непријатни симптоми.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП