вторник, 6 јуни 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЈапонската економија за малку избегна рецесија на крајот на 2022-ра

Јапонската економија за малку избегна рецесија на крајот на 2022-ра

Јапонската економија за малку избегна рецесија во последните месеци од 2022-ра година, растејќи минимално поради слабата потрошувачка по падот во третиот квартал, покажаа ревидираните податоци. Тоа го нагласува предизвикот за централните банкари додека се обидуваат да го поддржат несфатливото закрепнување.

Рекордно високата инфлација и забавувањето на глобалниот раст во услови на широко распространето монетарно затегнување во многу земји го поткопуваат постпандемиското закрепнување на третата по големина светска економија и покрај укинувањето на ограничувањата за Ковид-19, субвенциите за енергија и ултра лабавата монетарна политика.

Компаниите под притисок на владата да ги зголемат платите за да ја зголемат потрошувачката на домаќинствата се борат во бизнисот во услови на намалена побарувачка во време на клучни пролетни преговори за синдикатот.

Јапонскиот бруто-домашен производ се зголеми со годишна стапка од само 0,1 отсто во периодот октомври-декември, во споредба со прелиминарната проценка за раст од 0,6 отсто и далеку под просечната прогноза на економистите во анкетата на „Reuters“ за зголемување од 0,8 отсто. За јули-септември податоците се прилагодени на пад од 1,1%.

На квартална основа, проширувањето е само 0,02%, покажуваат владините податоци, додека прелиминарните информации и проценки на економистите се за раст од 0,2%.

„Има послабо закрепнување во услугите, а забрзаната инфлација веројатно ја ограничи и потрошувачката“, рече Вакаба Кобајаши, економист во „Daiwa Institute of Research“.

Приватната потрошувачка, која сочинува повеќе од половина од економијата на земјата, порасна за 0,3 отсто, покажаа податоците, под првичната проценка за раст од 0,5 отсто.

Трошењето за услуги, како што се ресторани и хотели, како и стоки, беше помалку робусно од првичните податоци.

Капиталните расходи се намалени за 0,5%, а домашната побарувачка во целина формираше 0,3 п.п. од ревидираниот раст на БДП-то, малку над првичните проценки. Нето извозот додаде 0,4 п.п.

Јапонската економија е погодена од забавувањето на странската побарувачка како резултат на влошувањето на глобалниот раст. Тоа доведе до рекорден трговски дефицит и најголемо намалување на фабричкото производство во последните осум месеци во јануари.

Домашната побарувачка обезбедува одредена поддршка за економијата благодарение на олеснувањето на мерките за Ковид-19 во Кина, вклучително и граничните контроли за меѓународните туристи во октомври, но инфлацијата, која е на највисоко ниво во последните 40 години, ги поткопува изгледите за потрошувачката закрепнување.

Како дел од напорите за зајакнување на куповната моќ на домаќинствата, владата и јапонската централна банка ги повикуваат компаниите да ги зголемат платите на работниците на годишните пролетни преговори за платите, кои завршуваат овој месец.

Во меѓувреме, најголемиот јапонски синдикат постигна предвремени договори за значително зголемување на платите со работодавците. Во потег без преседан, 18-те синдикати под капата на „UA Zensen“, која ги претставува работниците во услужниот, текстилниот и дистрибутивниот сектор, ги објавија првите резултати од внимателно следените преговори за годишните плати.

Ова се случува речиси една недела пред официјалното објавување на 15-ти март на резултатите од годишните преговори на најголемите работодавачи во земјава. 18-те синдикати постигнаа целосен договор со нивните работодавци за зголемување на просечната плата од 5,28 отсто, соопштија синдикалците на прес-конференција.

Големите компании се на пат да го постигнат своето најголемо зголемување на платите во последните 26 години, но тоа би можело да вклучи само зголемување од 1% на основната плата. Тоа фрла сомнеж дали Јапонија може да го постигне видот на одржлив раст на платите што централната банка го гледа како клучен за стабилно постигнување на целта за инфлација од 2%.

ЕЦБ ќе ја задржи својата ултра лабава монетарна политика на дводневниот состанок што завршува во петок, последниот во 10-годишниот мандат на гувернерот Харухико Курода.

Слабите податоци за БДП-то и предизвиците надвор од земјата сигнализираат тежок пат пред закрепнување на Јапонија, велат аналитичарите.

„Октомври-декември за Јапонија завршуваат со речиси нула раст, со што се уриваат надежите за закрепнување по падот во јули-септември“, рече Такеши Минами, главен економист во „Norinchukin Research Institute“.

„Економијата останува во тешка позиција од април наваму со зголемен ризик од забавување на растот во Европа и Северна Америка во услови на немилосрдно затегнување на монетарната политика“, додава Минами.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП