вторник, 6 јуни 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАОПЕК+: Нема потреба за надокнадување на намаленото руско производство на нафта

ОПЕК+: Нема потреба за надокнадување на намаленото руско производство на нафта

Нема потреба Организацијата на земјите извознички на нафта да го зголемува производството на нафта за да го надомести намалувањето на Русија од 500.000 барели дневно.

Русија најави дека ќе ја намали дневната понуда за 500.000 барели почнувајќи од март. На 5 декември, земјите од Групата седум, Европската унија и Австралија воведоа плафонска цена за руската нафта по море, поставувајќи ја на 60 долари за барел.

Руската нафта најде купувачи во земји како Кина и Индија кои не воведоа санкции.

ОПЕК+ се согласи да ја намали својата цел за производство за 2 милиони барели дневно од ноември минатата година до 2023 година. Како дел од тоа, 10-те членки на ОПЕК обврзани со договорот имаат цел на производство од 25,416 милиони барели дневно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП