13 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЈужна Европа привлече рекордни инвестиции во имот во 2022-ра

Јужна Европа привлече рекордни инвестиции во имот во 2022-ра

Инвестициите во имот во јужна Европа, Шпанија, Португалија и Италија, достигнаа рекордно високо ниво од 31,7 милијарди евра во 2022-ра година. Ова е раст од 36% во споредба со претходната година, покажуваат податоците на консултантската компанија „Savills“.

Голем број фактори одиграа улога во успехот на регионот, кој особено имаше корист од закрепнувањето на локалната потрошувачка по Ковид-19 и остана повеќе изолиран од зголемувањето на цените на енергијата во однос на остатокот од Европа.

Јужна Европа ги почувствува ефектите од пандемијата посилно од другите европски земји – Италија и Шпанија беа меѓу првите кои беа погодени. Нивните економии значително претрпеа од забраните за патување и блокадите поради нивната голема зависност од туризмот. Затоа, закрепнувањето беше посилно отколку во другите земји во Европа, пишува консултантската компанија.

Силните туристички сезони по Ковид-19 и враќањето на потрошувачката од страна на купувачите на мало доведоа до поголем обем на инвестиции во 2022-ра година. Растот е поттикнат од секторот на услуги, а хотелите и местата за забава повторно се главен извор на приходи.

„Минатата година Јужна Европа имаше најголем удел во вкупниот обем на инвестиции во Европа од почетокот на статистиката за регионот. Тој достигна 11%, од 6% во 2021-ва година и е повисок од претходниот петгодишен просек од 7%“, коментира Џорџија Ферис, аналитичар во одделот за истражување на европскиот пазар во „Savills“.

„На ниво на град, за прв пат од 2011-ва година, Милан привлече поголем обем на инвестиции од Мадрид“, додава таа.

„Иако не очекуваме уште една рекордна година за регионот во 2023-та година, некои пазарни основи ќе останат робусни и ќе продолжат да привлекуваат инвеститори. Ова е особено точно за сместување“, забележува Карлос Руиз-Гарма, директор за европски пазари на капитал во „Savills“.

„Во Јужна Европа, структурната нерамнотежа во понудата и побарувачката за повеќесемејни и логистички имоти го поддржува растот на киријата или барем нивното стабилизирање, а побарувачката на станарите ќе продолжи да го поддржува инвестицискиот пазар“, додава тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП