среда, 4 октомври 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАИнфлацијата во Јапонија забрза на над 4%

Инфлацијата во Јапонија забрза на над 4%

Инфлацијата во Јапонија забрза на над 4% и достигна ново 40-годишно ниво, нагласувајќи ги предизвиците со кои се соочува кандидатот за гувернер на Банката на Јапонија, Казуо Уеда, пред неговото прво големо појавување во јавноста откако беше номиниран од владата.

Потрошувачките цени, без свежа храна, се зголемија за 4,2 отсто во јануари во однос на претходната година, што е забрзано од декемврискиот раст од 4 отсто, соопшти во петокот Министерството за внатрешни работи. Показателот е највисок од 1981-ва година и е малку под прогнозите на економистите за раст од 4,3%, пренесува „Bloomberg“.

Поскапувањето на хотелските услуги, кое беше клучен двигател во последните месеци, забави во јануари. Трошоците за сместување се зголемуваат во последните недели поради споредбите со претходната година, кога беа воведени владините мерки за поддршка на секторот кои ги намалија цените на домашните патувања. Сепак, тие сега имаат многу послабо влијание врз инфлацијата во јануари, помагајќи да се зголеми клучниот мерач, додека трошоците за осигурување на автомобили придонесуваат за повисоки цени. Растот на цената на енергијата благо забавува.

Зголемувањето на инфлацијата го привлекува вниманието на јапонската стимулативна програма и дали е сè уште потребна кога цените растат со повеќе од двапати од стапката што централната банка ја таргетира. Гувернерот во заминување, Харухико Курода, инсистира дека Централната банка треба да го задржи олеснувањето додека нема повеќе докази за посилен раст на платите за да се обезбеди одржливост на стабилна инфлација, цел што тој ја следеше во изминатата деценија. Сепак, учесниците на пазарот шпекулираат дека промените најверојатно ќе се случат на почетокот на мандатот на новиот гувернер.

„За време на денешното сослушување на Уеда, пазарите ќе се фокусираат на добивање информации за тоа кога и до кој степен тој ќе ја промени сегашната рамка. Уеда рече дека сегашното зголемување на цената е привремен тренд и Не очекувам дека денес ќе отстапи од тој став“, рече Ацуши Такеда, главен економист во Истражувачкиот институт Иточу.

Повеќето економисти очекуваат забрзувањето да престане во февруари, кога се очекува да се појават дополнителните ефекти од пакетот за економски стимулации на премиерот Фумио Кишида.

Стимулативниот пакет на Кишида, во вкупна вредност од 39 трилиони јени (289 милијарди долари) фискални трошоци, вклучува голем број антиинфлаторни мерки. Аналитичарите предвидуваат дека мерките ќе доведат до намалување на показателите за инфлација под 4% во февруари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП