вторник, 6 јуни 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАГерманија, Данска и САД се најдобри земји за работа од далечина

Германија, Данска и САД се најдобри земји за работа од далечина

Германија е најдобрата земја за работа на далечина според „Global Remote Work Index“, објавен од „NordLayer“, компанија која нуди безбедносни решенија за пристап до мрежа за бизниси.

Следуваат Данска, САД, Шпанија, Литванија, Холандија, Шведска, Естонија, Сингапур и Франција.

Индексот е направен со евалуација и споредување на вкупно 66 земји според 4 индикатори:

1. Сајбер-безбедност.

2. Економски и социјални услови (безбедност, туристичка атракција, трошоци за живот и здравствена заштита).

3. Дигитална и физичка инфраструктура (пристап до интернет, квалитет на поврзување, е-влада, физичка инфраструктура, достапност на работни простори за работа).

4. Одговор на Ковид-19 (вакцинација и нивоа на заштита).

Земјите имаат различни перформанси во секоја категорија, при што во категоријата сајбер-безбедност доминираат помалите европски земји како Словачка, балтичките држави Литванија и Естонија и Грција, покажува извештајот на „NordLayer“. Земјите-членки на ЕУ ги заземаат првите 18 места за сајбер-безбедност.

Канада, Обединетото Кралство, Португалија, САД и Германија се соодветно петте најповолни земји за работа од далечина во однос на економските и социјалните услови.

Сепак, нивоата на богатство на земјите не гарантираат сајбер-безбедност. Иако земјите како Малта, Нов Зеланд и ОАЕ се рангирани релативно високо во однос на економските и социјалните услови, тие доживуваат повисоки ризици за сајбер-безбедноста од другите земји со слични економски и социјални услови.

Индексот покажува дека оние што работат на далечина кои бараат да најдат поевтино место за живеење ќе мора да направат компромиси за аспекти како што се општата безбедност или нивото на англискиот јазик што се зборува во земјата.

Бидејќи достапноста и квалитетот на интернетот се задолжителни за човек да работи без грижа, индикаторот за дигитална и физичка инфраструктура е исклучително важен во составувањето на индексот, коментира „NordLayer“.

Според овој показател, на врвот се Јужна Кореја и Сингапур, а потоа следат Обединетите Арапски Емирати, Данска и Швајцарија.

Иако Јужна Кореја има најбрз интернет, тој е најприфатлив во Израел, покажува и извештајот.

Моделот на работа од далечина е сè пожестоко дебатиран, со компании како „Airbnb“ кои најавуваат режими на целосно далечински управувач, а во другата крајност се работодавците како Илон Маск, кои сметаат дека далечинското работење е „непродуктивно“.

„Сепак, трендот е јасен – од почетокот на Ковид-19, далечинските или хибридните модели на работа станаа неизбежни дури и во оние компании кои претходно ја проповедаа важноста на интеракциите лице-в-лице“, вели Јута Гуринавикут од „NordLayer“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП