24 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВојната во Украина ја чинеше светската економија 1,6 трилиони долари

Војната во Украина ја чинеше светската економија 1,6 трилиони долари

Според студијата која сѐ уште не е објавена, војната во Украина ја чинела светската економија „над 1.600 милијарди долари“ во минатата година. Ова е резултат од студијата на Институтот за германска економија во Келн (IW), достапно на весникот „Rheinische Post“ од Дизелдорф.

„Според проценката на „IW“, глобалното економско производство во 2022-ра година веројатно ќе биде повеќе од 1.600 милијарди долари помало отколку што ќе беше без руската инвазија на Украина“, напиша авторот на студијата Мајкл Громинг.

„Во 2023-та година, загубите на глобалното производство може да изнесуваат уште една 1.000 милијарди долари“, се вели во студијата.

Референтната вредност за пресметување на моделот „IW“ е бруто домашниот производ (БДП). Како основа за пресметките и проценките послужија есенските прогнози на Меѓународниот монетарен фонд. За таа цел, вистинскиот развој на БДП-то во 2022-ра година и прогнозата за 2023-та година се споредуваат со првично очекуваниот развој без војната во Украина на крајот на 2021-ва година.

Студијата вели дека војната го нарушила снабдувањето и производството ширум светот. Покрај тоа, цените на енергијата нагло пораснаа. Инфлацијата се зголеми насекаде и ја притисна куповната моќ на потрошувачите.

„Со оглед на неизвесната економска перспектива, зголемените трошоци за финансирање (како резултат на зголемувањето на глобалните каматни стапки) и зголемувањето на цените на капиталните добра, компаниите ширум светот ги задржуваат инвестициите“, се вели во студијата.

Според студијата, апсолутните загуби во 2023-та година веројатно ќе бидат малку помали отколку во 2022-ра година, бидејќи се претпоставува дека глобалните пазари на стоки и енергија ќе се олеснат. Сепак, земјите во развој ќе изгубат повеќе во 2023-та година отколку во 2022-ра година, што претставува околу 40% од падот на глобалното производство.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП