вторник, 6 јуни 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАИнфлацијата во Швајцарија се забрзува поради повисоките сметки за струја

Инфлацијата во Швајцарија се забрзува поради повисоките сметки за струја

Инфлацијата во Швајцарија забрза повеќе отколку што прогнозираа аналитичарите, резултат што може да ја зголеми загриженоста на швајцарската централна банка дека ценовните притисоци излегуваат од контрола, пишува „Bloomberg“.

Потрошувачките цени се зголемија за 3,3 отсто во јануари во однос на претходната година, бидејќи сметките за електрична енергија во домаќинствата пораснаа, објави во понеделникот Федералното биро за статистика.

Тоа ги надмина првичните податоци и просечната прогноза од 3,1 отсто во анкетата на „Bloomberg“. Швајцарската централна банка очекуваше повисок резултат, при што заменик-гувернерот Мартин Шлегел минатиот месец ја прогнозираше бројката.

Базичната инфлација, која ги исклучува нестабилните ставки, како што е енергијата, забрза на 2,2% од 2% во декември, втор последователен месечен пораст.

Додека Швајцарија го надминува глобалниот шок на трошоците на животот со најниска инфлација во ОЕЦД, централните банкари се повеќе се загрижени дека можеби е тука да остане. Во последниве недели, тие изразија загриженост дека компаниите би можеле да ги пренесат повисоките цени на потрошувачите и дека платите може да се зголемат.

Динамиката на основната инфлација е „посилна од она што Швајцарската народна банка е подготвена да го толерира“, рече гувернерот Томас Џордан, сигнализирајќи за зголемување на стапката во март. Во исто време, истражувањето покажа дека среднорочните очекувања за инфлацијата на деловните субјекти се далеку над целниот опсег од 0 до 2 отсто.

Додека инфлацијата забави од врвот од 3,5% во минатиот август, таа во моментов е над плафонот на централната банка за годината, достигнувајќи просечни 2,8% во 2022-ра година. Централните банкари веќе ги зголемија клучните каматни стапки за 175 базични поени.

Забрзувањето на инфлацијата во голема мера беше очекувано поради начинот на кој е регулиран енергетскиот пазар во Швајцарија, каде што давателите на комунални услуги можат да ги приспособат цените само еднаш годишно.

Државниот регулатор „ELCOM“ предвидува дека струјата во просек ќе поскапи за 27% за домаќинствата поради повисоките трошоци на глобално ниво.

Растот на потрошувачките цени според усогласениот индекс на Европската унија изнесува 3,2%, што е околу една третина од темпото во еврозоната.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП