недела, 26 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЛани трговскиот биланс на Франција пак достигна историски најниско ниво

Лани трговскиот биланс на Франција пак достигна историски најниско ниво

Во 2022-ра година, трговскиот биланс на Франција се влоши за 86 милијарди долари, достигнувајќи ново историски најниско ниво од 164 милијарди евра, главно поради намалувањето на билансот на енергетските производи и благото намалување на индустриските производи, што беше случај и во 2021-ва година, соопшти „Trade Economics“.

Трговскиот дефицит на Франција се зголеми на 14,93 милијарди евра во декември од 13,8 милијарди евра во претходниот месец, надминувајќи ги пазарните проценки за дефицит од 12,2 милијарди евра.

Францускиот увоз за декември се зголеми за 1,7 отсто на 65,9 милијарди евра на месечна основа, додека извозот се намали за 0,1 отсто на 51 милијарда евра.

Увозот на Франција во цела 2022-ра година е зголемен за 29,4% во однос на растот од 19,5% во 2021-ва година, главно поради енергетската криза, која ги зголеми залихите на енергија во странство за земјата.

Франција стана нето увозник на електрична енергија поради затворањето на повеќе од половина од нејзините нуклеарни централи за период во 2022-ра година.

Во меѓувреме, извозот порасна за 18,5% (наспроти 17,1% во 2021-ва година), главно поддржан од хемиски производи, енергија, транспортна опрема и земјоделски и прехранбени производи.

Во 2022-ра година, француската економија забележа раст од 2,6 отсто, откако во последниот квартал слабо се прошири за 0,1 отсто. Според Францускиот институт за статистика (INSEE), надворешната трговија додаде 0,5 процентни поени на бруто домашниот производ на крајот на 2022-ра година, кога извозот падна за 0,3 процентни поени, а домашната побарувачка за 0,2 процентни поени.

Исто така, прелиминарните податоци од заводот за статистика покажаа дека индексот на потрошувачки цени во Франција се зголеми за 6 отсто на годишно ниво во јануари, по 5,9 отсто претходниот месец. На месечна основа, цените пораснаа за 0,4 отсто (во споредба со падот од 0,1 отсто во декември), при што одделот го оправда нагорното движење со растот на цените на храната и енергијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП