недела, 26 март 2023
ПочетнаКОЛУМНИКако можат да се трансформираат банките од традиционални во дигитални банки?

Како можат да се трансформираат банките од традиционални во дигитални банки?

Живееме во време на дигитална трансформација и постојано слушаме како компаниите прават стратегии за да се дигитализираат и да бидат во чекор со времето.

Ова се неколку чекори што традиционалните банки можат да ги преземат за да направат дигитална трансформација:

Усвојување на дигитални технологии
Банките можат да инвестираат и да усвојат дигитални технологии, како што се апликациите за мобилно банкарство, веб портали за онлајн банкарство, како и чет-ботови напојувани со вештачка интелигенција, за да го подобрат искуството на клиентите и да ги рационализираат процесите.

Подобрување на управувањето со податоците
Банките можат да ги подобрат своите способности за управување со податоци за подобро да го разберат однесувањето и преференциите на клиентите и да ги користат тие податоци за поперсонализирано и поефективно работење.

Поттикнување култура на иновации
Банките можат да создадат култура на иновации со охрабрување на вработените да прифатат нови идеи и технологии и со инвестирање во програми за обука и развој за да им помогнат на вработените да ги развијат вештините што им се потребни за да успеат во дигиталниот свет.

Соработка со финтек компании
Банките можат да соработуваат со финтек компании за да донесат нови и иновативни производи и услуги на пазарот побрзо и поефикасно.

Фокусирање на безбедноста
Додека ги прифаќаат дигиталните технологии, банките мора да дадат приоритет на безбедноста за да обезбедат безбедност и заштита на податоците и средствата на клиентите.

Подобрување на искуството на клиентите
Банките можат да го подобрат искуството на клиентите со нудење низа дигитални услуги, како што се мобилни плаќања, дигитални паричници и плаќања во реално време, а со тоа ќе им олеснат на клиентите да пристапат и да управуваат со нивните финансиски информации.

Прифаќање на отвореното банкарство
Банките можат да го прифатат отвореното банкарство така што ќе им олеснат на клиентите да пристапат и да ги споделат нивните финансиски податоци со апликации и услуги од трети страни.

Преземајќи ги овие чекори, традиционалните банки можат успешно да направат транзиција од традиционална институција, во дигитална банка која е подобро опремена да ги задоволи променетите потреби и очекувања на денешните клиенти.

Вашиот Банкар

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП