недела, 26 март 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јануари 2023

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јануари 2023

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.01 – 31.01.2023 година вкупниот промет изнесувал 196.725.821 денари и е намален за 43.48 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 196.725.821 денари и е намалено во однос на декември за 34,55 отсто кога изнесувало 300.596.508 денари.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 193.613.501 денари и обврзници во вредност од 3.112.320 денари.

Бројот на трансакции во јануари изнесувал 897 и е намален за 24,37 отсто во однос на декември кога изнесувал 1.186.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за јануари се на Комерцијална Банка АД Скопје, следи Алкалоид АД Скопје и третото место го зазема Стопанска банка Битола.

Месечниот статистички билтен за јануари 2023 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП