недела, 10 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАНиските цени би можеле да го запрат растот на британскиот офшор ветерен...

Ниските цени би можеле да го запрат растот на британскиот офшор ветерен сектор

Следната аукција во Обединетото Кралство за договори за обновлива енергија ќе ја направи или разбие растечката офшор индустрија на ветер во земјата, пишува „Bloomberg“.

Цената на енергијата од ветерот паѓа во последниве години, но тоа може да се промени бидејќи индустријата се соочува со зголемени производствени и финансиски трошоци. Доколку цените не се зголемат од рекордно ниското ниво забележано во 2022-ра година, развивачите на офшор ветерни проекти можеби ќе бидат склони да прифатат долгорочни договори, рече Ана Бјорг, извршен директор на шведската комунална компанија „Vattenfall AB“, главен играч во секторот на офшор фарми со ветерници во Британија.

Земјата им нуди договори за продажба на енергија со минимална цена, или „CFD“. Сигурноста на програмата за гарантирана цена поттикна огромни инвестиции од повеќе милијарди фунти во секторот и го направи Обединетото Кралство дом на најголемите офшор ветерни електрани во светот надвор од Кина.

„Која ќе биде основната цена на идните аукции на „CFD“ е клучно прашање за тоа дали развојот на индустријата ќе се забрза или забави“, додаде Бјорг во интервју за „Bloomberg“ на маргините на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија.

Последната офшор „CFD“ аукција на ветерот се одржа по дозволена цена од 37 фунти за мегават час – дел од трошоците за производство на фосилни горива во текот на минатата година.

„Но, како што трошоците растат, овие договори можеби повеќе нема да бидат остварливи. Разработувачите на програми можат да градат проекти без субвенции, но продажбата на нивната електрична енергија на отворен пазар го зголемува ценовниот ризик и може да го отежне финансирањето. Ако цените на аукциите престанат да ги покриваат трошоците на програмерите, тогаш Британија ќе ја изгуби својата привлечност за индустријата„, предупредува Бјорг.

„Велика Британија е важен пазар за нас. Она за што ме загрижува е регулативата околу цените на проектите за обновливи извори на енергија“, додава таа.

Предупредувањето е дел од пошироката промена во индустријата за ветер, бидејќи компаниите се обидуваат да обезбедат здрав профит додека работат на исполнување на глобалните климатски цели. Раководителите на овие компании велат дека владите ќе мора да прифатат дека цената на нивната обновлива енергија ќе расте, но сепак ќе биде пониска од онаа на фосилните горива.

Британија планира да инсталира 50 гигавати офшор ветерен капацитет до крајот на деценијата. Фиксирањето на цените им дава на компаниите долгорочна видливост на профитот, но тие сепак треба да го вратат она што го произведуваат кога цените на електричната енергија се над минималната договорна цена.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП