20 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали сакате добра меморија за цел живот? Еве што може да ви...

Дали сакате добра меморија за цел живот? Еве што може да ви помогне

Растенијата содржат повеќе од 5.000 флавоноидни соединенија кои играат важна улога во стимулирање на растот на клетките, борба против стресот од околината и привлекување на инсекти кои опрашуваат.

Со конзумирање повеќе флавоноли, подгрупа на флавоноиди, антиоксиданси кои се наоѓаат во различни видови зеленчук, овошје, чаеви и вино, можно е да се забави стапката на губење на меморијата, покажува новото американско истражување.

Долгорочниот пад на когнитивните способности беше побавен кај групата луѓе кои консумирале најмногу флавоноли, без оглед на другите фактори кои можат да влијаат на меморијата, како што се возраста, полот и пушењето, а најбрзите во групата што консумирале најмалку покажаа резултатите од една неодамнешна студија објавена во медицинското списание на Американската академија за неврологија и објавено од CNN.

Нашата студија сугерира дека специфичен избор на храна може да влијае на побавно опаѓање на когнитивните способности, рече авторот на студијата, д-р. Томас Холанд, професор на одделот за интерна медицина во Медицинскиот центар на Универзитетот Раш во Чикаго. Нешто едноставно како јадење повеќе овошје и зеленчук и пиење повеќе чај, особено зелен чај, е едноставен начин на кој луѓето можат да преземат активна улога во одржувањето на нивниот мозок здрав.

Флавонолите се цитопротективни, што значи дека ги штитат клетките, вклучително и невроните, па можно е да има директно влијание врз сознанието (користење на свесни ментални процеси), рече др. Дејвид Кац, специјалист за превентивна медицина и начин на живот и исхрана, кој не учествувал во студијата.

Флавонолите имаат исклучително силни антиоксидантни својства, кои во голема мера придонесуваат за оптимално функционирање на кардиоваскуларниот систем, што пак претставува основа за превенција од мозочен удар и други цереброваскуларни настани.

Храна исклучително богата со овие биоактивни компоненти се црвениот кромид, јаболката, брокулата и чаевите, особено зелениот чај. Флавонолите од кромидот имаат најголема биорасположивост, бидејќи постигнуваат највисоки концентрации во ткивото и најинтензивен ефект. Секојдневното консумирање на овие намирници може да го намали ризикот од мозочен удар (трета водечка причина за смрт во развиените земји) за дури 20 проценти.

Големо семејство на фитохемикалии

Растенијата содржат повеќе од 5.000 флавоноидни соединенија кои играат важна улога во стимулирање на растот на клетките, борба против стресот од околината и привлекување на инсекти кои опрашуваат.

Истражувањата покажаа дека кај некои луѓе (и животни) флавонолите го намалуваат развојот на воспаленија, што е главниот предизвикувач за развој на хронични болести, и тие се богати извори на антиоксиданси, кои се борат против слободните радикали, многу нестабилни молекули кои се природно создадени кога вежбате и кога вашето тело ја претвора храната во енергија.

Истражувањата покажуваат дека еден од најчестите флавоноли, кверцетинот, влијае на намалениот развој на рак на дебелото црево и други видови на рак.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП