среда, 7 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАГрадови со најдобри и најлоши услови за живот во 2022 година.

Градови со најдобри и најлоши услови за живот во 2022 година.

Пандемските ограничувања ги променија животите на многу урбани центри ширум светот бидејќи културните места беа затворени, пристапот до рестораните беше ограничен, а локалните економии се соочија со големи последици.

Но, додека градовите ширум светот закрепнуваат, многу урбани центри повторно станаа пожелни места за живеење.

Оваа карта користи годишни рангирања од страна на Економист Интелигенс Унит (ЕИУ) за да ги прикаже градовите погодни за живеење, мерејќи различни категории како што се: стабилност, здравство, култура, животна средина, образование и инфраструктура. Листата дефинира кои градови низ светот нудат најдобри услови за живот, мерејќи пет категории со следните тежини: здравје (20%), култура и животна средина (25%), стабилност (25%), образование (10%) и инфраструктура ( 20%).). Во овие категории, аналитичарите оценија 30 фактори како прифатливи, толерантни, непријатни, непожелни или неподносливи.

Десетте најдобри градови за живеење

Од 172 градови на листата, многу од најпогодни за живеење се во Европа. Сепак, три од првите десет се во Канада: Ванкувер, Калгари и Торонто.

Виена беше на првото место неколку пати, последен пат во 2019 година. Според EIU, австрискиот главен град не беше на врвот само за време на пандемијата, бидејќи неговите познати музеи и ресторани беа затворени.

Само еден азиски град, Осака, е во првите десет, изедначен со Мелбурн за истото место. Забележливо е дека ниту еден град во САД не е меѓу најдобро позиционираните.

Два града се изедначени во третиот и десеттиот ранг, па така на листата „топ 10“ всушност се наоѓаат 12 градови.

Десетте најлоши градови за живеење

Некои од најлошите градови за живеење се во Африка и Централна Азија.

Многу од градовите кои се ниско рангирани се во конфликтните зони. Сепак, овие региони се дом на некои од најбрзо растечките градови во светот, кои претставуваат нови можности за амбициозните жители.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП