четврток, 18 август 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКој е директорот нарекуван „100 милијарди“: Постојано се усовршува и вработува млади...

Кој е директорот нарекуван „100 милијарди“: Постојано се усовршува и вработува млади луѓе

Името Амин Насер со години се провлекува низ листите на истакнати бизнисмени и директори. Во последните три години привлече посебно внимание за деловните потези за кои аналитичарите тврдат дека се, во најмала рака, храбри.

Насер веќе седум години е на челната позиција на Сауди Арамко. Започна да работи во Арамко пред точно 40 години, по завршувањето на студиите на Универзитетот за нафта и минерали Кинг Фахд. Во јуни 2015 година беше назначен за директор на компанијата, а веќе во септември, како што се споменува во арапските медиуми, беше прогласен за доживотен лидер.

Профил на директорот „100 милијарди“

Насер е познат и како директор наречен „100 милијарди“.

Со професионално знаење и очигледни менаџерски квалитети ја заслужи водечката позиција на компанијата, која денес е највредна. Се покажа како ненадминат во одлучувањето во кризни ситуации, а инаку за него се пишува дека постојано се подобрува.

Покрај додипломските студии, тој постојано учел на американските универзитети како дел од различни програми за сениори.

Директорот „100 милијарди“ е во чекор со времето и пазарот, дури и ако тоа значи да оди против традициите и културата од кои потекнува. Пред четири години, една жена (Лин Елсенхас) се приклучи на одборот на директори на компанијата Арамко, и тоа во Саудиска Арабија, каде што на секои пет работи една жена.

Клучна година во кариерата

Амин Насер сигурно ќе влезе во деловната историја на арапскиот свет. Неговото име се споменува низ целиот процес на влегување на Сауди Арамко на светскиот пазар. Бараната промена од приватна во јавна компанија беше завршена во 2019 година кога акциите на Арамко беа понудени на јавноста и продадени за рекордни 25 милијарди долари (надминувајќи ја кинеската Алибаба). Тоа беше најголемата претплата во историјата.

Истата година, две фабрики на Арамко беа уништени со воздушни напади. Ова беше критичен момент за компанијата, но и за планетарното производство на сурова нафта. Производството на саудиска нафта беше намалено за 5,6 милиони барели дневно поради овој напад, што претставуваше околу 5% од вкупната понуда во светот. Овој удар запре половина од производството на нафта во кралството и бараше брзи и ефикасни одлуки за управување; ниту еден брод, ниту една испорака не е откажана.

„Ќе излеземе од ова посилни од кога било“, им рекол Насер на вработените неколку дена по нападот и го одржал ветувањето.

Директор на дело

Иако Арамко е крвотокот на Саудиска Арабија и секој вработен е суперѕвезда, нивниот начин на живот и заработка не се ни блиску до раскошот на вработените во конкурентските компании. Според информациите на Business Standard од 2018 година, највисокото раководство и членовите на одборот (вкупно 17 од нив) поделиле околу 30 милиони долари како компензација и бенефиции. На крајот, тоа е само една петтина од она што го добија директорите на Exxon Mobil или Chevron Corp. во истата година.

Насер често се споменува кога се зборува за вработување на младите. Неговата цел е во следните неколку години повеќе од половина од компанијата да бидат на возраст под 30 години. Насер инсистира на мислењето на младите и на нивното образование.

Не е лесно да се дојде до талент“, изјави тој за Moneyinc.com, потврдувајќи дека најважно е вработените да напредуваат преку образование и обука.

Со експерти за човечки ресурси, тој неуморно бара нови, млади лидери.

Владеењето на Амин Насер донесе повеќегодишен договор со Формула 1 пред две години, како и купување на 70% од хемиската компанија Саибиц.

Овој месец, Aramco објави купување на нафтената компанија Valvoline за 2,6 милијарди долари.

Вкупниот приход на компанијата Сауди Арамко за 2022 година се проценува на околу 360 милијарди долари. За 90 години, колку што постои компанијата, Aramco сега води тим од извонредни експерти, исклучителни менаџери кои следат политика на скромност, но и цврсти амбиции и упорност.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП