понеделник, 28 ноември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТСè што треба да знаете за мајмунските сипаници

Сè што треба да знаете за мајмунските сипаници

Мајмунските сипаници се вирусна зооноза, што значи дека вирусот се пренесува на луѓето од животни и има симптоми многу слични на оние што претходно биле забележани кај пациенти со сипаници, иако болеста е клинички помалку тешка.

Болеста за прв пат била откриена кај мајмуните во 1958 година, а првиот случај на болеста кај луѓето е забележан во 1970 година.

Причинител за мајмунски сипаници: Главен причинител е двоверижен ДНК вирус кој припаѓа на фамилијата Poxviridae, родот Orthopoxvirus кој вклучува и вирус вариола (variola major и variola minor), кравји сипаници и вакцинија.

Период на инкубација: Периодот на инкубација е од шест до 14 дена и може да варира од пет до 21 ден.

Клиничка слика: Клиничката слика на мајмунските сипаници кај луѓето е слична на клиничката слика на големи сипаници, но многу поблага. Мајмунските сипаници започнуваат со гадење и треска, главоболка, болки во мускулите и грбот и исцрпеност, а може да се појави и кашлица и болки во грлото.

Главната разлика помеѓу симптомите на мајмунска сипаница и големите сипаници е тоа што мајмунските сипаници може да предизвикаат зголемени лимфни јазли (лимфаденопатија).

Зголемени лимфни јазли се појавуваат на вратот (субмандибуларни и цервикални), пазувите (аксиларни) или препоните (ингвинални) и се појавуваат на двете страни од телото или само на едната.

Во периодот од еден до три дена, понекогаш и подолго, по појавата на треска кај пациентот се јавува осип, кој често започнува на лицето, во 95 проценти од случаите, а потоа се шири на екстремитетите – дланките и стапалата во 70 проценти на случаи и други делови на телото – орална мукоза, гениталии, конјуктива, рожница.

Осипот поминува низ фази на макула, папули, везикули, пустули и кора кои на крајот паѓаат. Болеста обично трае две до четири недели.

Во лабораториските и биохемиските анализи доминираат леукоцитоза, покачени трансаминази, ниска уреа во крвта и хипоалбуминемија.

При дијагностицирање на болеста мора да се земат предвид и други болести придружени со осипот, како што се сипаници варичела, морбили, бактериски инфекции на кожата, шуга, сифилис и алергии на лекови.

Лимфаденопатија за време на продромалниот стадиум на болеста може да биде клиничка карактеристика за разликување на мајмунски сипаници од варичела и морбили.

Компликациите на големи сипаници вклучуваат енцефалитис, тешка дехидрација поради повраќање и дијареа или отежнато пиење поради лезии во устата, тонзилитис, фарингитис, едем на очните капаци и конјунктивитис, лузни, особено значајни лузни на рожницата кои доведуваат до големо и трајно оштетување на видот, на респираторниот тракт се ретки.

Според податоците од литературата, претежно од африканските земји, смртноста кај потврдени, веројатни и/или можни случаи на мајмунска сипаница е во просек 8,7 отсто, односно мајмуните предизвикуваат смрт кај секој 10ти заболен од оваа болест.

Не се пријавени смртни случаи кај пациенти надвор од Африка. Ризикот од развој на тешка клиничка слика на болеста е поголем кај лицата со ослабен имунитет.

Период на инфекција: Во претходните години, забележано е само ограничено меѓучовечко ширење на мајмунска сипаница, со проценета стапка на секундарна појава од 0,3-10,2 проценти. Во семејните контакти е забележана секундарна стапка на одговор од 50 проценти.

Инфицираните лица се заразни еден ден пред појавата на осипот, до 21 ден по почетните симптоми или додека не се формира кора на сите кожни лезии со престанок на другите симптоми. За време на периодот на инкубација, лицето не е заразно.

Начин на пренос: Вирусот на мали сипаници се пренесува од животно на човек или од човек на човек, со директен пренос (каснување или гребење, контакт со телесни течности или материјал од лезијата, капки од респираторниот тракт, сексуален контакт како можен пат на пренос) или индиректен пренос (конзумирање на недоволно термички обработено месо, преку контаминирани предмети или контаминирана облека или постелнина).

Преносот од животни на луѓе може да се случи преку директен контакт со крв, телесни течности или кожни и мукозни лезии на заразените животни.

Можен ризик за пренесување на вирусот е консумирањето на несоодветно зготвено месо и други животински производи од заразени животни.

Преносот од човек на човек се јавува како резултат на близок контакт со респираторни секрети и капки, како и лезии на кожата на заразено лице или свежо контаминирани предмети.

Респираторниот пренос обично бара продолжен контакт лице в лице со заразено лице, така што здравствените работници, членовите на домаќинството и другите блиски контакти во активни случаи се сметаат за изложени на зголемен ризик за болеста.

Влезна точка: Вирусот навлегува во човечкото тело преку оштетена кожа (дури и кај невидливи микротрауми), респираторен тракт или мукозни мембрани (очи, нос или уста).

Превенција: Превенцијата на мајмунски сипаници вклучува примена на општи и специфични превентивни мерки. Подигнувањето на свеста за факторите на ризик и едукација на луѓето за мерките што можат да ги преземат за да се намали изложеноста на вирусот е главната стратегија за спречување на мајмунски сипаници.

Намалувањето на ризикот од пренесување на вирусот од човек на човек и контролирање на епидемијата се постигнува преку епидемиолошки надзор и брза идентификација на нови случаи.

Здравствените работници и членовите на домаќинството се изложени на поголем ризик од инфекција. Здравствените работници кои се грижат за пациенти со сомнителна или потврдена инфекција со вирусот на мајмунска сипаница или кои ракуваат со примероци од пациентите, треба да применуваат стандардни мерки за превенција и контрола на инфекции и да користат лична заштитна опрема.

Ако е можно, се препорачува лица кои претходно биле вакцинирани против сипаници да се грижат за болните.

Изолацијата на заразените пациенти, без разлика дали се во здравствени установи или дома, е важна мерка за контрола на инфекцијата. Изолацијата треба да трае додека не се повлечат сите лезии и не се формира нов слој на кожа.

Намалувањето на ризикот од зоонотична трансмисија значи избегнување на незаштитен контакт со диви животни, особено болни или мртви, вклучувајќи го нивното месо, крв и други делови и излачувања.

Избегнувајте контакт со кој било материјал што бил во контакт со болно животно. Дополнително, сите намирници кои содржат животинско месо или порции мора темелно да се зготват пред оброците. Одредени земји воведоа регулативи за ограничување на увозот на глодари и примати, првенствено мајмуни од ендемични земји поради мајмунските сипаници.

Животните во засолништата, зоолошките градини и слично кои се потенцијално заразени со мајмунска сипаница треба да се изолираат од другите животни, а сите животни кои можеби дошле во контакт со заразеното животно треба да бидат ставени во карантин и да се набљудуваат 30 дена.

Вршете редовна хигиена на рацете по контакт со заразени животни или луѓе, мијте ги рацете со сапун и вода или користете средства за дезинфекција на раце на база на алкохол.

Вакцинацијата е специфична мерка за превенција.

Неколку претходни опсервациони студии во периодот по престанокот на вакцинацијата против големи сипаници покажаа дека вакцинацијата против големи сипаници била околу 85 проценти ефикасна во спречувањето на сипаници. Така, претходната вакцинација против големи сипаници може да резултира со поблага клиничка слика на болеста.

Сепак, треба да се има предвид дека од вакцината против сипаници поминаа повеќе од 40 години и дека имунитетот на вакцината не е целосен и доживотен. Доказите за претходна вакцинација против сипаници обично може да се најдат како лузна на надлактицата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП