недела, 2 октомври 2022
ПочетнаКОРОНАКомисијата за заразни болести бара да се укинат две ковид мерки

Комисијата за заразни болести бара да се укинат две ковид мерки

Комисијата за заразни болести бара да се укинат две мерки за спречување на ширењето на коронавирусот.

Првата е да не се бара сертификат за прележаност, за примена вакцина или ковид-тест при излез од Македонија. Втората е бремените жени да се вратат на работа, односно тие повеќе нема да бидат ослободени.

Сепак, на сила остануваат мерките кои се однесуваат на барањето на сертификати при влез во трговски центри, кафетерии, затворени простории.

„За укинување на генералните препораки или мерки, Комисијата остана на ставот дека вакцинацијата во државата е 41 процент, зборуваме за две примени дози, тоа е премногу низок опфат на вакцинација за да се укинат мерките кои спречуваат трансмисија на вирусот. Сè уште се наоѓаме во широка трансмисија на вирусот на локално ниво, па така укинувањето на мерките, вклучувајќи ги сертификатите, може да ја влоши состојбата и да ги преполни болниците и амбулантите“, кажа Злате Мехмедовиќ, портпарол на Комисијата.

Според Мехмедовиќ, враќањето на бремените жени на работа и препораката за вакцинација, е со цел да се заштити нивното здравје.

„Препораката е бремените жени да се вакцинираат и така да го заштитат своето здравје. Досега мерката беше да се ослободат од работа, а препораките од светот е да се вакцинираат. Тоа е за унапредување на здравјето на бремените жени“, рече тој.

Посочи дека граѓаните кои ја напуштаат Македонија ќе треба да имаат негативен ПЦР или потврда за вакцинација, само доколку земјата во која влегуваат тоа го бара.

Во претходната недела, се бележи помал број на заразени од коронавирус, но и пад на бројот на починати за 28 проценти.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП