среда, 7 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈАПочна второто полугодие, од МОН смируваат: Не е голема бројката на заразени...

Почна второто полугодие, од МОН смируваат: Не е голема бројката на заразени ученици и наставници

Со физичко присуство и заштитни маски почна второто полугодие за основците и учениците од средните училишта, кое беше одложено поради состојбата предизвикана од коронавирусот.

Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, најави дека попладне ќе ја има првата информација колку од децата и наставниот кадар се заразни, но смирува дека, според податоците од директорите на училиштата, не станува збор за висока бројка.

„Според комуникацијата на Министерството со директорите, нема огромен број позитивни случаи на наставници или професори и на деца. За мене, поважно беше образовниот процес да почне, поважна беше информацијата од директорите дека се подготвени, поважна беше одлуката на Комисијата за заразни болести дека имаме услови за физичко присуство. Од денеска сите професори влегуваат во настава, првата информација ќе ја имаме денеска за да знаеме како се движи бројката на позитивни“, реќе Шаќири.

Во врска со барањата учениците да следат настава без заштитни маски, Шаќири одговори дека ќе има средба со сите што мислат поинаку, но дека сите протоколи, вклучително и носењето маски, се препораки од Комисијата и тие треба да се почитуваат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП