14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈАОпасност од одрон на карпа тешка 20 тони врз кањонот Матка –...

Опасност од одрон на карпа тешка 20 тони врз кањонот Матка – од ЦУК велат нема простор за паника

Центарот за управување со кризи доби известување од ЕВН за опасност од одрон на голема карпа над кањонот Матка.

Директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов на денешната прес-конференција ја образложи состојбата со карпата. Тој објасни дека карпата се наоѓа во ваква позиција долго време.

„ Според добиените фотографии може да се забележи одредена нестабилност а ние како институција испративме барање до повеќе релевантни институции коишто треба да излезат на терен“, информираше денеска директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов.

При паѓање на карпата би била предизвикана лавина од други камења и карпи и таа би паднала на местото каде се испушта вода, која оди во хидроелектраната.

„ Во овој момент нема место за кревање никаква паника, но воедно ја известуваме фирмата која што стопанисува со чамците кои што пловат низ кањонот Матка, полни со туристи, и до нив препорачуваме и апелираме местото на предниот дел, блиску до браната, да не го користат поради оваа многу мала можност од одрон на оваа огромна карпа. Иако ризикот е многу мал, како сериозна институција на која безбедноста на граѓаните е на прво место, сакаме да делуваме превентивно и повикуваме овој дел, блиску до ѕидот на браната да не се користи“ изјави Ангелов.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП