Овој кашкавал со средна јачина е произведен во срцето на руралните области во Англија и ја носи титулата за најдобриот и најлуксузниот кашкавал во светот.
„Claxtone Smooth Blue“, кој го произведе млекарата „Long Clawson Dairy“ во Англија, победи вкупно 4,285 други видови на кашкавал и тој е прогласен за супериорен шампион на 116 издание на Интернационалниот натпревар за млечни производи оваа година.
На натпреварот учествуваа примероци на кашкавал од 27 земји во светот. Производителите на кашкавал ги опишаа своите примероци како меки, балансирани, кремасти и слатки. Млекото кое е користено за подготовка на овие примероци на кашкавал, доаѓа од кравите кои пасат на некои од најзелените пасишта во Англија.
Вториот победник е Екстра кремастата горгонзола, произведена во Италија. Англискиот „Belton“ кашкавал се најде на третото место.