Јаболката имаат безброј придобивки за организмот.
Јаболката секако се меѓу најздравите овошја.
Лекарите советуваат да ги јадеме што почесто бидејќи се полни со витамини, а кората никогаш да не ја фрламе бидејќи содржи најмногу хранливи материи и здрави материи.
Сепак, една сорта на јаболка се издвојува кога е здравјето во прашање, а тоа се зелените јаболка.
Овој вид има многу покорисни материи од другите и поволно делува на функционирањето на целиот организам. Нутриционистите наведоа шест причини зошто е добро да се јаде барем едно зелено јаболко дневно.
Го подобрува варењето
Зелените јаболка имаат висока содржина на влакна, кои влијаат на внатрешната рамнотежа и го зајакнуваат метаболизмот. Тие се богати со полисахариди и лигнин, кои се од витално значење за здравјето на дебелото црево.
Ни даваат енергија
Содржат големо количество железо кое го зголемува нивото на кислород во крвта, но има и бакар, цинк, манган и калиум кои го зајакнуваат метаболизмот. Ако се чувствувате уморни или забележите пад на енергијата, не двоумете се, изедете едно зелено јаболко.
Го регулираат нивото на шеќер во крвта, холестеролот и го чистат црниот дроб
Доволно е да јадете само едно јаболко дневно и ќе забележите значителна разлика.
Ги елиминира подочниците
Антиоксидансите кои се наоѓаат во зелените јаболка ја стимулираат регенерацијата на клетките и ја измазнуваат текстурата на кожата и ја затегнуваат, што резултира со младешки и здрав изглед на кожата.
Поттикнува согорување на масни наслаги
Зелените јаболка имаат низок процент на шеќер, но се богати со влакна, кои поттикнуваат подобар метаболизам, а со тоа започнува и процес на разградување на масните наслаги.