петок, 7 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈАПристигнаа уште 44 бегалци од Авганистан

Пристигнаа уште 44 бегалци од Авганистан

На Меѓународниот аеродром во Скопје попладнево пристигнаа уште 44 бегалци од Авганистан. Од Владата соопштија дека станува збор за активисти и нивните семејства од организацијата „Тиркиз моунтејн“ (Тurquoise Мountаin).

Организацијата „Тиркиз моунтејн“ е основана во 2006 година од принцот Чарлс. Оваа организација, како што наведуваат од Владата, реставрираше повеќе од 150 историски објекти, третираше околу 165 илјади пациенти во клиниката во Кабул, отвори и поддржа повеќе од 50 мали бизниси во Авганистан, Мјанмар, и други активности.

Лицата ќе бидат привремено сместени во Скопје додека не се обезбеди трансфер до нивната крајна дестинација. Трошоците и за оваа група ќе бидат целосно покриени од меѓународните организации.

По слетувањето предвидена е стандардна процедура, поддршка од Црвениот крст, безбедносна проверка и заштита, медицинска поддршка, ПЦР-тест и можност за вакцина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП