23 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКлубот на супербогатите продолжува силно да расте

Клубот на супербогатите продолжува силно да расте

Според новата студија, луѓето ширум светот „натрупале“ повеќе богатство од кога било во кризата во 2020-та година.

Приватните финансиски средства пораснале за осум проценти на годишно ниво, на рекордни 250 трилиони долари (околу 205 трилиони евра), според анализата со консултантска фирма „Boston Consulting Group“ (BCG). Зголемувањето на цените на акциите и зголемувањето на заштедите придонесоа првенствено на растот.

За прв пат, „BCG“ во своите пресметки ги зема предвид и средствата како што се недвижен имот или злато. Вкупните средства минус долг изнесуваат 431 трилиони долари.

Сепак, богатството е нерамномерно распределено. Клубот на богати и особено богати расте особено брзо. Во Германија, приватните финансиски средства, вклучително и готовина, готовина на сметки, акции, пензии и животно осигурување, пораснаа за околу шест проценти на околу 9 трилиони долари. Реалните средства скокнаа за пет проценти на 13 трилиони долари. По одземањето на долговите, приватните домаќинства во Германија поседуваа вкупно нешто помалку од 20 трилиони долари.

„Традиционално, Германците претпочитаат да инвестираат во недвижнини отколку во хартии од вредност“, рече Ана Закржевски, партнер во „BCG“ и автор на студијата. „Во исто време, инвеститорите во Германија штедат над светскиот просек“, додава таа.

За време на кризата, привременото затворање на трговците на мало и ограничувањата за патување, беа причина за кочница во потрошувачката, со тоа што бројот на милионери во долари во Германија се искачи од 35.000 на 542.000.

Консалтинг компанијата исто така го припишува растот на еврото, кое порасна во однос на доларот. Според информациите, 26,6 милиони луѓе ширум светот имале финансиски средства од еден милион долари и повеќе, 1,8 милиони повеќе отколку во преткризната година. Клубот на супербогати со финансиски средства од над 100 милиони долари порасна низ целиот свет за време на кризната година со 6.000 до околу 60.000 члена. Според анализата, тие поседуваат 15 проценти од светските инвестициски средства. 2.900 супербогати луѓе живеат во Германија, која е на трето место во светот. Соединетите држави се на врвот, а по нив следува Кина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП