2 март, 2024
ПочетнаКВИЗКвиз: Проверете се колку ја познавате Македонија?

Квиз: Проверете се колку ја познавате Македонија?

Колку си ја познаваме нашата сопствена татковина, нашата природа, нашата историја, корени? Ова е само мал дел од она што го знаеме или не го знаеме за нашата земја и потекло. Запознај си ја татковината за повеќе да ја сакаш!

0%

Како се викал најславниот од сите римски патишта кој поминувал низ Македонија?

Correct! Wrong!

Македонија е единственото европско наоѓалиште на еден скапоцен камен. Кој?

Во кој град во Македонија е родена Мајка Тереза?

Correct! Wrong!

Во кој град е роден таткото на модерна Турција Кемал Ататурк?

Correct! Wrong!

Од кој век потекнува најстарото дрво во Македонија Платанус Ориенталис во Охрид познато како Чинарот?

Correct! Wrong!

Импресиониран од страдањата на Палестинците при трагичните масакри во бегалските логори Сабра и Шатила во 1982 година, македонец напиша песна за Палестина, која подоцна беше прогласена за најубава странска песна посветена на Палестина. Како се вика авторот на песната?

Correct! Wrong!

Колку е длабоко Охридското езеро?

Correct! Wrong!

Колку национални паркови има Македонија?

Correct! Wrong!

Милениумски крст, изграден да обележи 2.000 години христијанство во Македонија се наоѓа на врвот Водно во градот Скопје. Колку е висок?

Correct! Wrong!

Колку се стари 120-те кукли во Куклица во близина на Кратово?

Correct! Wrong!

Македонија

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП