петок, 31 март 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕПрепознајте ја болката за да ја излечите!

Препознајте ја болката за да ја излечите!

Сигурно сте слушнале дека болката е комплексен феномен. Ова значи дека многу различни фактори се вклучени во формирањето на сензитивноста на болката, почнувајќи од хемиски реакции на клеточно ниво, па до човековото социјално опкружување. Исто така, значи дека има многу повеќе од еден вид болка и препознавањето на типот на болката е клучно за успехот на нејзиниот третман.

Двете најпрепознатливи категории на болка се:

  • “Заедничка” ноцицептивна болка поради повреда на телото.
  • “Невообичаена” невропатска болка поради повреда во системот што известува и толкува повреди – нервниот систем.

Замислете ја разликата помеѓу двете болки како разлика помеѓу проблем со моторот и проблем со светлото на контролната табла на автомобилот што се осветлува во случај на проблеми со моторот. Или поконкретно:

Ноцицептивната болка

Ноцицептивна болка е физиолошки одговор на болни дразби на специфичните рецептори за болка и има заштитна функција за зачувување на телесниот интегритет. Се јавува при механички и топлински повреди на телото. Ова е вид на болка што секое животно го знае пред малите несреќни настани, како што се убоди од пчела и изгореници од плочата за готвење или сериозно оштетување, како што се фрактури, чиреви и тумори.

Невропатична болка произлегува од оштетување во самиот нервен систем како резултат на болест, повреда или компресија. Наједноставните невропатии се од механичко потекло. Типичен пример може да се даде со залепениот ишијачки нерв – притиснат во пределот на седиштето, може да создаде чувство на болка и вкочанетост низ целата нога, сè до стапалото.

Невропатичната болка може да има чувство на бодење, горење или како што е дефинирана од некои пациенти – да биде електрична. Честопати е придружена со треперење, пецкање и трнење во екстремитетите. За жал, ова е тип на болка што доведува до хронична болка ако нервите кои се вклучени не се соодветно третирани.

Двата главни типа на болка многу често делуваат комбинирано и заеднички. Некои медицински проблеми (како што се траумите) може да влијаат и на специфичните ткива и нервите, истовремено создавајќи ноцицептивна и невропатска болка. Ако се третираат само ткивата, болката може да остане кај нас долго по закрепнувањето, без видлива или дијагностицирана причина.

Еве го логичното прашање: „Како се третираат нервите?“ Urimil е иновативен додаток во исхраната кој дава можност за санирање на оштетените периферни нерви и да одговори на невропатичната болка. Го снабдува телото со уридин монофосфат, пет есенцијални В-витамини и магнезиум – комбинација која управува со свои механизми за обновување на нервните патеки, регенерирање на оштетените места и успешно потиснување на сигналот на болката.

Ако патите невропатична болка или се сомневате дека имате таква болка, разговарајте со вашиот лекар за можноста за земање на Urimil во комбинација со други ефективни мерки како што се контрола на тежината, масажа и кинезитерапија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП