Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 11,034.23 -0.2%    GRNT 1,010.85 0.08%    KMB 5,990.32 0.39%    MTUR 5,376.92 0.5%    PPIV 39,100.00 0.26%    RMDEN18 98.70 0%    STB 1,160.00 0%    TETE 2,350.00 2.17%    TNB 16,400.00 0.03%    TTK 1,503.00 2.95%    

Зошто ја сакаме јагодата?

Време: 11:25

Датум: октомври 10, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Познавате ли некој што не сака јагоди? Веројатно не! Омилени меѓу децата, но и меѓу возрасните; едноставно, нема некој што не ги сака. Свежи со шеќер или во форма на сладолед? Како слатко од баба или, пак, во омилената комбинација со чоколадо? Ова мало слатко црвено овошје со препознатлива шара и сладок вкус е омилено меѓу сите генерации и во сите варијанти, а токму со чоколадо е вкус на кој никој не може да му одолее.

Ви претставуваме неколку факти зошто јагодата е толку омилен вкус. Уживајте!

  1. Јагодата е омилениот вкус на децата

Дали знаете дека 53 % од децата до 9-годишна возраст изјавиле дека јагодата е нивниот омилен вкус? Тие едноставно ја обожаваат дали поради привлечната црвена боја, дали поради слаткиот вкус и мирис, не е важно, но едно е сигурно: ретко кој може да им одолее на јагодите без оглед на годините. Последните истражувања покажуваат дека повеќе од половина од испитаните деца низ целиот свет до 9-годишна возраст ја посочиле јагодата како нивен омилен вкус, без оглед дали станува збор за избор на сладолед, во комбинација со чоколадо, како свежи јагоди или како додаток во некој десерт.

  1. На врвот на пирамидата на правилна исхрана

Јагодите не само што се вкусни, туку се и неверојатно здрави и се позиционирани на врвот на пирамидата на правилна исхрана. Помагаат при кардиоваскуларните заболувања, за одржување на нивото на шеќер во крвта, за нега на очите, за правилна функција на мозокот и го намалуваат ризикот од дебелеење. Токму поради сите овие полезни карактеристики, тие се високопозиционирани за избалансирана исхрана и се препорачуваат најмалку две овошни ужинки дневно што содржат јагоди.

  1. Најчеста и најомилена комбинација со јагода е чоколадото

Неприкосновен лидер меѓу состојките што најчесто се комбинираат со јагода е чоколадото, па токму поради ова, на пазарот постои и чоколадно млеко со вкус на јагода. Кај нас такво познато чоколадно млеко е омилената Моја Кравица, чоколадно млеко со вкус на јагода. Сепак, аромата на јагодата се користи во производството и на многу козметички производи, како што се сјај за усни, парфеми, козметика за коса и тело, средства за дезинфекција на рацете, но и за бонбони, пијалаци, масла и многу други. А, истовремено, да не го заборавиме и добро познатото трио на вкусови на сладолед: чоколадо, ванила и јагода.

  1. А, кога првпат е употребена комбинацијата на чоколадо со јагода?

Лорен Лорусо, која работела во мала гурманска продавница, за првпат ги комбинира чоколадото и јагодите во 1960-тите години, кога ја создава првата јагода прелиена со чоколадо. Таа растопила мала количина чоколадо со кое ги прелила сезонските јагоди и откако се стврднало чоколадото, овој специјалитет го служела на сите муштерии што влегувале во нејзината продавница. Оваа комбинација веднаш станала хит, а претставува деликатес и до ден-денес. Во Македонија, компанијата Бимилк, чоколадното млеко Моја Кравица со вкус на јагода го воведува од оваа година и достапно е низ сите подобро снабдени маркети во земјата.

  1. Што сè крие една јагода?

Можеби ќе се изненадите, но јагодата во себе крие огромен број елементи што се полезни за организмот. Полна е со антиоксиданти, но и со калиум и магнезиум, кои ги зајакнуваат коските. Во себе содржи и фолна киселина, па се препорачува и за време на бременост, а има и висок извор на растителни влакна, со што помага за подобро варење на храната. Дополнително, содржи и голема количина витамин Ц, кој е добар за здравјето на очите кај децата, штитејќи ги мрежницата и рожницата.

  1. Речиси половина од светското производство на јагоди е од Кина

Дали знаете дека Кина е водечка земја за одгледување и консумирање јагоди на годишно светско ниво, со приближно годишно производство од 3,7 милиони тони, или тоа е еднакво на 41,6 % од глобалното производство? Истовремено, податоците покажуваат дека Кина е водечка земја и во консумирање јагоди и се наоѓа на врвот на светската листа со 3 317 тони изедени јагоди на годишно ниво. Втора на листата на водечки одгледувачи е Америка со 1,3 милиони тони и годишна консумација од 1 272 тони.

  1. Идеалниот период за консумација на јагодата е од април до јуни

Покрај тоа што сите посакуваме да ја има свежа во текот на целата година, идеалниот период за консумација на јагодата е од април до јуни. Избегнувајте купување јагоди во текот на зимските периоди бидејќи не може да бидете сигурни во начинот на одгледување на овие јагоди, па најдобар начин е да ги набавите во месеците кога се најраспространети и да ги замрзнете, на овој начин ќе уживате во јагодата во текот на целата година. Доколку ви недостасува и во постудените месеци, препорачуваме да набавувате производи што јагодата ја имаат како состојка, како што е, на пример, споменатото чоколадно млеко Моја Кравица со вкус на јагода, кое покрај тоа што е направено со најквалитетното чоколадо и млеко, кое задоволува 40 % од препорачаната дневна потреба за калциум, содржи и висок процент свежи јагоди, набрани токму во периодот помеѓу април и јуни.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Чудесен чај од рузмарин: Неговите лековити својства се надалеку познати, еве за што сè се користи

    Чудесен чај од рузмарин: Неговите лековити својства се надалеку познати, еве за што сè се користи

    Рузмаринот има своја традиционална вредност на нашите простори, покрај тоа, неговите лековити својства се неприкосновени. Дали знаевте дека оваа билка се користи за подобра меморија,…

  • Природен лек против стрес: Оваа здрава намирница има корисен ефект врз нервниот систем

    Природен лек против стрес: Оваа здрава намирница има корисен ефект врз нервниот систем

    Ако мислевте дека една ракија или пиво го намалува стресот, сте се измамиле. Чаша млеко е одличен лек против стрес и го смирува нервниот систем,…

  • На жените им е потребно многу повеќе сон отколку на мажите

    На жените им е потребно многу повеќе сон отколку на мажите

    На жените им е потребен сон повеќе од мажите, открија американски научници. Студијата покажа дека на жените им треба повеќе сон за да функционираат нормално…

  • Зошто е исклучително важен витаминот Д?

    Зошто е исклучително важен витаминот Д?

    Исхраната во која не се застапени намирници богати со витамин Д може да доведе до оштетување на мозокот, покажуваат резултатите од студијата направена на Универзитетот…

  • Ова омилено благо го намалува ризикот од мозочен удар!

    Ова омилено благо го намалува ризикот од мозочен удар!

    Ако избереме чоколадо со висок процент на какао и ако ова благо редовно го јадеме и во умерени количини, би можело да ни помогне да…

  • Карфиолот го забрзува метаболизмот

    Карфиолот го забрзува метаболизмот

    Ако се обидувате да се ослободите од вишокот килограми, време е да го наполните вашиот фрижидерот со карфиол. Овој нискокалоричен зеленчук не е богат со…

  • Истакнете ја Вашата внатрешна убавина и справете се со целулитот

    Истакнете ја Вашата внатрешна убавина и справете се со целулитот

    Надворешниот изглед го рефлектира вашето здравје и виталност. Со процесот на стареење, настануваат промени на кожата. Поради тоа, голем дел од женската  популација инвестира во…

  • Излечете ја главоболката само со еден лист кисела зелка

    Излечете ја главоболката само со еден лист кисела зелка

    Лековитоста на киселата зелка ја надминува лековитоста на многу познати билки. Сто грама кисела зелка содржи дури 20 мг витамин Ц. Потоа витамин А, фолна…

  • Свежо меленото кафе е повторно кул

    Свежо меленото кафе е повторно кул

    Луѓето се заљубија во алтернативното „црно злато“ уште кога Етиопјаните го користеа како дел од традиционалните обреди, стотици години пред трговците да почнат да го…

  • Знаете ли зошто ви се случува некој мирис да мириса поинаку од првиот пат кога сте го почувствувале?

    Знаете ли зошто ви се случува некој мирис да мириса поинаку од првиот пат кога сте го почувствувале?

    Во носот во просек има околу 400 рецептори, и тие од една до друга личност се разликуваат за скоро 30 проценти, тврдат научниците од американскиот…