Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ALK 9,083.35 0.38%    GRNT 868.53 2.18%    KMB 5,347.18 0.28%    MPT 61,569.71 -0.48%    OHB 6,052.00 -0.59%    RKRB 3,000.00 -32.25%    RMDEN12 99.10 0.11%    RMDEN14 98.50 0.2%    RMDEN18 98.69 -0.01%    SBT 2,253.23 -6.12%    STIL 98.00 -2%    TKVS 5,000.00 -6.54%    UNI 2,100.40 0.02%    

Се што треба да знаете пред да купите леб

Време: 10:58

Датум: април 15, 2019

Категорија: ЗДРАВЈЕ

Веројатно знаете барем едно лице кое се откажало од јаглени хидрати за да ја изгуби телесната тежина. Но, вие не мора да кажете “не” на тостови и сендвичи за да видите како вашите бројки на вагата се движат во вистинската насока.

Во реалноста, ако се држите до цели житарици, лебот може да биде здрав дел од урамнотежена исхрана бидејќи има вредни хранливи состојки и може да содржи влакна што можат да бидат добри за вас, пишува WeightWatchers.

Што е толку супер кај целите зрна? Целите зрна имаат повеќе здравствени придобивки: луѓето кои дневно консумираат најмалку три порции житарици од цели зрна имаат помал ризик од дијабетес и срцеви заболувања. Што да барате?

Повеќето продавници за леб во супермаркетите се преполни со различни опции, па затоа е многу важно внимателно да го прочитате пакувањето. Најдобро место за почеток е листата на состојки, каде што основните состојки се наведени според количината од најмногу до најмалку. Всушност, најдобро е да земете леб со цели зрна. Понекогаш е тешко да се одреди, но во идеален случај барајте 16 грама цели зрна кај лебот.

Што да избегнувате? Кога ја читате етикета, избегнувајте леб направен од “бело брашно”, “збогатено бело брашно” или “пченично брашно”. Сите три термини укажуваат на тоа дека зрното е рафинирано, односно дека му се одземени хранливите материи.

Без да го прочитате пакувањето, тешко е сигурно да знаете точно што добивате со пекарскиот леб. Но, постојат неколку правила: Барајте леб од цела пченица. Прашајте дали можете да го фатите лебот пред да го купите и ако почувствувате дека лебот е како воздух, не го купувајте. Општо земено, колку е покрупен лебот, толку е поголема содржината на целото зрно.

КОМЕНТАРИ

НАЈНОВО ОД КАТЕГОРИЈАТА

  • Ова растително масло помага во превенција на Алцхајмерова болест

    Ова растително масло помага во превенција на Алцхајмерова болест

    Едно истражување покажало дека екстра дивергентното маслиново масло може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест и деменција. Имено, маслиновото масло ги одржува способностите за…

  • Јадете ги редовно, спречуваат дијабетес

    Јадете ги редовно, спречуваат дијабетес

    Ако редовно јадете малини ќе имате поубав тен, посилна коса, подобро дигестивно здравје и кардиоваскуларен систем, посилен имунитет и помал ризик од воспаление. Ова вкусно…

  • Ако сакате да ослабете овие намирници мораат да бидат дел од вашето мени секој ден

    Ако сакате да ослабете овие намирници мораат да бидат дел од вашето мени секој ден

    Ако сакате успешно да го изгубите вишокот на килограми, тогаш секој ден би требало да консумирате намирници кои ќе ви го олеснат тој процес. За…

  • Возењето велосипед е нешто најблиску до летањето – 16 јули светски ден на велосипедизмот

    Возењето велосипед е нешто најблиску до летањето – 16 јули светски ден на велосипедизмот

    Робин Вилијамс на прашање од wall street journal зошто толку многу сака да вози велосипед едноставно одговорил „затоа што возењето велосипед е нешто најблиску до…

  • Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал?

    Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал?

    Калиумот е важен минерал кој во телото функционира како електролит и помага во регулација на течноста во телото, учествува во пренесување на нервните сигнали и…

  • Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Направете сами спреј за нега на кожата после сончање

    Ако сакате да измешате разни домашни производи за нега на кожа, веруваме дека денешниот текст ќе биде корисен од повеќе причини. Имено, овој рецепт не…

  • Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Најчестата грешка која ја правите со сладоледот, а со тоа се изложувате себе и вашите блиски на опасност

    Сладоледот не треба да се чува подолго од пет минути на собна температура, па повторно да се замрзнува. Кога го вадите сладоледот од фрижидер, обично…

  • Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Засладените пијалоци се поопасни отколку што се мислеше

    Консумирање само една третина газирани пијалоци го зголемува ризикот од рак, покажала новата студија, а и овошните сокови претставуваат ризик. Експертите предупредуваат дека само 100…

  • Јаглени хидрати: Дали треба целосно да ги исфрлите од исхраната?

    Јаглени хидрати: Дали треба целосно да ги исфрлите од исхраната?

    Секогаш кога се прави разговор за ефективно губење на тежината, првото нешто што слушаме е: “Исфрлите ги јаглехидратите!”. Дали јаглехидратите навистина претставуваат најголем извор на…

  • Отсекогаш сме се прашувале- дали е опасно да испиеме кафе кое стоело со часови?

    Отсекогаш сме се прашувале- дали е опасно да испиеме кафе кое стоело со часови?

    Овој омилен пијалок најдобро е да го испиете веднаш, но дали смеете (безгрижно) да го испиете и по долгото стоење? Нивото на ризик зависи од…